Nepoznati detalji iz života nobelovca Juna Fosea: Alkoholizam i misteriozni aspekti Boga!

15.10.2023

15:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Pisanje je video kao ispovest i molitvu

Nepoznati detalji iz života nobelovca Juna Fosea: Alkoholizam i misteriozni aspekti Boga!
Copyright Profimedia

Ove godine Nobelova nagrada za književnost dodeljena je Junu Foseu, piscu iz Norveške. Fose (64), je postao vodeći norveški dramaturg, autor dečijih knjiga i pesnik. Njegova dela prevedena su na 50 jezika, a posebno je ostavio trag svojim romanima.

Profimedia
 

Uticaj vere na njegova dela

Fose se preobratio u katoličanstvo 2013. godine i njegovo pisanje je duboko utemeljeno na veri. Čitaoci često u njegovim delima nalaze paralele sa biblijskim pričama. Fose je naveo da su neki biblijski motivi često nenamerni, ali priznaje da Biblija ima glavni uticaj u njegovom životu.

Misteriozni aspekti Boga u radu nobelovca

Fose često piše o misterioznim aspektima Boga, koristeći terminologiju poput "sijajuća tama" ili metaforične ilustracije anđela unutar nas. Teolog Kjel Nihus ističe da nobelovac često koristi mistične tradicije kao figure govora.

Jens Kalaene/dpa via AP
 

Sećanja i borba sa alkoholizmom

Kroz svoju karijeru, Fose se borio sa alkoholizmom, ali je prestao da pije nakon prelaska u katoličanstvo. Uprkos svim izazovima, pisanje je video kao ispovest i molitvu.

Duhovna potraga

Nakon što je napustio norvešku crkvu sa 16 godina, postao je ateista. Međutim, kasnije je naišao na dela nemačkog filozofa Martina Hajdegera i srednjovekovnog pisca Majstora Ekharta čiju je "negativnu teologiju" kasnije prihvatio. Kada je konačno pronašao mesto za Božje prisustvo, pridružio se katoličkoj crkvi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike