Šest odličnih knjiga koje smo doneli kući s ovogodišnjeg Sajma i mislimo da i vi treba da uradite isto (FOTO)

27.10.2023

09:15

0

Autor: V. I.

Dobro, ne morate baš svih šest, ali naš izbor može da vam pomogne jer je ove godine bilo baš teško odlučiti se

Šest odličnih knjiga koje smo doneli kući s ovogodišnjeg Sajma i mislimo da i vi treba da uradite isto (FOTO)
Copyright Profimedia

Bilo da čekate Sajam knjiga da biste kupili literaturu s velikim popustima, volite da budete u toku s najboljim izdavačima i poduhvatima, ili prosto volite da se promuvate po sajamskim halama i obradujete sebe novim štivom za čitanje pred spavanje, ovogodišnja fešta pisane reči je imala za svakog ponešto. U slučaju da ste zbog prevelikog izbora u nedoumici „kojem se privoleti carstvu “, dajemo vam naše predloge izdanja koja su vredna pažnje.

Tanjug/Rade Prelić
 

Za stripofiličare i poete

Luča mikrokozma u stripu / P. P. Njegoš / Forma B

Filozofsko-teološki spev, čak i previše slobodouman za jednog vladiku tog vremena i dan-danas nije izgubio na svom sjaju. Nakon što je "Gorski vijenac" pretočio u strip, crtač Geza Šetet se prihvatio i ovog, nimalo lakog, posla. I sam priznajući da se nikad ranije nije sreo s ovim mističnim Njegoševim spevom, Šetet se prepustio magiji vladikinog doživljaja raja i pakla te proputovanju kroz iste. Ne možemo, a da oduševljeno ne pozdravimo ideju da se epohalna dela srpske književnosti približe mladim naraštajima preko stripa.

Promo
 

Za ljubitelje angažovane SF alternative

KGBT+ / Viktor Peljevin / LOM

Najnoviji roman ruskog pisca kritika je pohvalila kao jedan od boljih i jedva smo čekali da ga objave i kod nas. Kako se Peljevin već duže vreme bavi tehnološkom budućnošću u svojim romanima, tako je i s ovim najnovijim. Glavni lik romana, ruski titan performansa i duha, u ovoj obimnoj sagi (koja može i da vas prepadne jer ima, ni manje ni više do 399 strana) daje gomilu saveta mladoj nadi muzičke industrije. Knjiga ne samo da će vam pružiti zanimljive obrasce za razmišljanje, već će vas upoznati i s autentičnom drevnom psihotehnikom, čija upotreba može da vam omogući da preživite naše veliko doba uz minimalnu štetu po zdravlje i psihu.

Promo
 

Za one koji vole tanani sarkazam

Besplatna dostava / Vedrana Rudan / Laguna

Miljenica beogradske čaršije, za koju neretko imamo utisak da voli Srbe više nego oni sami sebe, i ovog puta se pozabavila dušama izgubljenim u bespućima kapitalističke bespoštednje. Britko i beskompromisno, hrvatska spisateljica bavi se pitanjem može li žena koja radi 20 sati dnevno da bude i majka. Može, naravno, to uvek i jeste, ali je pitanje – kakva. Da li je dobra sebi, mužu, svekrvi, te ćerki Amaruši, koja je zapravo paket koji se šalje iz kuće u kuću. S besplatnom dostavom.

Promo
 

Za umorne mame na ivici nervnog sloma

Zašto mama pije / Džil Sims / Odiseja

U urnebesno zabavanom romanu o 39-godišnjoj Elen, čiji je život haotičan – deca su ko puštena s lanca, pas je na lancu, ali je neposlušan, a muž levitira između njenih želja i svojih mogućnosti. Elen bi volela da bude savršena keva, ali joj to nikako ne polazi za rukom. Obradujte sebi dragu osobu koja je mama i obezbedite joj zabavu dok čita ovu smehotresnu knjigu.

Promo
 

Za one koji vole da ih knjiga istrese iz gaća

Milena Marković / Deca / LOM

Ovo je roman za ponavljače. Za one koji vole da prestanu da dišu dok čitaju i danima nakon poslednje strane oživljavaju slike o koje im je pripovedač dočaravao. Iako nije reč o novoj knjizi, vredi da podsetimo i one koji su propustili da je pročitaju da je ipak uzmu u ruke, ali i one koji su je čitali da su možda preskočili neki vredni deo jer su zaboravili da dišu. Autentična, iz srca iščupana poema o jednom tako malom, a tako velikom životu.

Promo
 

Za ljubitelje nordijskog humora 

Pakao / Erlend Lu / Geopoetika

Kultni norveški pisac, preveden na više desetina jezika, iako ima noviju knjigu „O Jeverima i Junkerima“, ovog puta zavredio je da pomenemo ovaj biser apsurda, satire i crnog humora. Glavna junakinja Rakel je sveža raspuštenica koja smiruje živce radom u bašti. Sve dok, zanesena kopanjem, ne nabasa na put koji vodi pravo u pakao. U tipično svom, luoovskom silu, autor će nas provesti na desetodnevni obilazak hada, uz potpuno neočekivani obrt na kraju.

Promo
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike