Rođendan Malog princa, Školski dan, "Super glista" i Ljubivoje Ršumović na Sajmu knjiga

26.10.2023

11:30

0

Francuska ovogodišnji počasni gost

Rođendan Malog princa, Školski dan, "Super glista" i Ljubivoje Ršumović  na Sajmu knjiga
Mali princ - Copyright Profimedia

Na 66. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je tradicionalno Školski dan namenjen organizovanim posetama đaka, nastavnika i bibliotekara, a kako je Francuska ovogodišnji počasni gost te kulturne manifestacije, danas će biti obeležen i 80. rođendan Malog princa.

Školski dan otvoriće državni sekretar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Tu najveću kulturnu manifestaciju u ovom delu Evrope, koja se odvija pod sloganom "Živele knjige, Vive les livres", danas će posetiti učenici i nastavnici iz velikog broja škola iz čitave Srbije i Republike Srpske, a za koje su izdavači pripremili bogat program i tribine, poput "Kako se pišu omiljene knige",

"Super glista", "Gabi" i Ljubivoje Ršumović

Na štandovima izdavača specijalizovanih i za dečju književnost između brojnih dela biće i "Super glista" Julije Donaldson koja, kako kažu iz Kreativnog centra, vodi na top listi najprodavanijih izdanja na sajmu.

Ljubitelje pisane reči sačekaće i knjiga "Gabi" inspirisana istinitom pričom o psu heroju Beograda, koji ima spomenik u Beozoovrtu, autora Gorana Markovića.

Portparol "Lagune" Tanja Vučković rekla je za Tanjug da su i ove godine za Školski dan pozvali naše ugledne dečje pisce poput Branka Stevanovića autora  "Blago nama sa životinjama", nakon kojega će, kako je dodala na družene sa decom doći Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Ršum će predstaviti knjigu "Tri JaJaJa na oko i druge meštarije za neočešljane misli", sjajan nastavak prethodnog dela" "Dva JaJa na oko",  a Petrović "Dugih sedam".   

Osnivač "Pčelice" Goran Marković kaže za Tanjug da su pripremli brojna nova izdanja za školski i predškolski uzast. Na štandu će biti i njihovi pisci čija su dela ušla u lektiru.

- Sutrašnji dan biće u duhu novih, ali i starih klasika, lektirskih izdanja školskog i predškolskog programa - rekao je Marković.

"Nikola Tesla i crni mačor"

"Pčelica" je u godini svog jubileja, a u toku i Nacionalna kampanja povodom osam decenije kulture sećanja na Nikolu Teslu obavila knjigu "Nikola Tesla i crni mačor" Slobodana Stanišića čije su knjige beogradski đaci više puta proglašavali za najbolje i dodeljivali mu Dositejevo pero.
Stanišić će potpisivati knjige i na štandu Vulkana.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Pred posetiocima sajma biće i knjiga "Varke stare šume", Gordane Maletić, rekao je on.

Iz Kreativnog centra podsećaju da su između dva sajma objavili više od 100 izdanja, Dragana Mladenović će potpisivati zbirku "Tri, četiri, sad", a u petak Vesna Aleksić, čiji je novi roman za osnovce stigao na sajam, kao i kapitalna knjiga "Moja Srbija" čiji je autor osnivač Kreativnog centra Simeon Marinković. Za vikend gost će biti Jasminka Petrović.

Kako su sagrađena nova svetska čuda?

PR menadžer Vulkan izdavaštva Marija Bošnjaković kaže za Tanjug da ih raduje što Vulkančićev svet nema granica i dodaje da su za najmlađe pripremili pregršt edukativnih knjiga, fantastičnih romana, jedinstvenih knjižica sa aktivnostima, a među njima su i "Glava, ramena, kolena i stopala i druge pesmice", "Kako su sagrađena nova svetska čuda".

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Tu je, kako kaže, novi serijal autora svetskog bestselera Dogmen Dejva Pilkija – "Ketkid: Klub stripoljubaca".

Za ljubitelje avantura najčuvenijeg miša na svetu tu je novi serijal – "Avanture malog Džerija: Operacija blatnjavo čudovište", kao i novi roman Harijet Mankaster "Mirabel i magični haos".      

Uzbudljiva morska pustolovina čitaoce čeka u knjizi "Akademija sirena: Ajla i Mehurić".

Antonio Ahel/ATA images
 

U 13 sati u sali "Ivo Andrić" biće tradicionalno uručene Sajamske nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, za najbolju knjigu, najbolju i najlepšu dečju knjigu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike