Počele somborske muzičke svečanosti - SOMUS 2023: Na tradiciji i duhu starog, ali sa novim tendencijama

21.10.2023

15:45

0

Misija je dovesti što veći broj renomiranih umetnika

Počele somborske muzičke svečanosti  - SOMUS 2023: Na tradiciji i duhu starog, ali sa novim tendencijama
Somus u Svečanoj Sali Gradske kuće u Somboru. - Copyright Promo/Katarina Fišić

Somborske muzičke svečanosti – SOMUS, otvorene su jedanaesti put u Svečanoj Sali Gradske kuće u Somboru.

Pred punom salom publici su se obratili direktorka festivala, Vesna Paštrović Šašić, umetnički direktor festivala, Mihajlo Zurković i pomoćnik gradonačelnika Sombora, Branislav Sforcan, koji je svečano otvorio ovaj značajan festival klasične muzike.

Promo/Katarina Fišić
 

Vesna Paštrović Šašić je u uvodnoj reči podsetila na nastanak prvog festivala klasične muzike u Somboru , kada je 1961. godine pijanista Dušan Trbojević zajedno sa nekadašnjim direktorom muzičke škole „Petar Konjović“, Dragoslavom Mitrovićem, osnovao Somborske muzičke večeri, kao najstariji festival klasične muzike u našoj zemlji. Pola veka od tada rađa se SOMUS, na tradiciji i duhu starog festivala, ali inspirisan novim muzičkim tendencijama.

Dovesti što veći broj umetnika u Sombor

- Misija nam je da u Sombor dovedemo što veći broj renomiranih umetnika koji će svojim izvođenjem klasične muzike ukazati publici na moguće nove puteve i kretanja u muzičkoj umetnosti. Naš cilje je da ovim festivalom doprinesemo promociji klasične muzike – dodala je Vesna Paštrović Šašić

Foto centar Sombor
 

Umetnički direktor SOMUS-a, pijanista Mihajlo Zurković, zahvalio se pokroviteljima i partnerima festivala, skrenuvši pažnju na sadržaj ovogodišnjeg SOMUS-a i rekao:

- Moram da naglasim da su komentari inostranih kolega muzičara, ali i organizatora festivala potvrdili da bi nam bilo koji festival klasične muzike van granica naše zemlje pozavideo na izboru programa i umetnika.

Jedanaesti SOMUS otvorio je pomoćnik gradonačelnika Sombora Branislav Sforcan, koji je izjavio da mu je najveći utisak puna sala i da se nada da će tako biti i narednih večeri.

Promo/Katarina Fišić
 

Jedanaesti SOMUS počeo je programom EKIPA IZ SNOVA, koju čine muzičari iz Italije, SAD-a, Irske, Slovenije koji su izveli dela čuvenih kompozitora - Dohnanjija, Bramsa i Bartoka.

Na bini su se smenjivali: Maired Hickey ( violina, Irska), William Hagen ( violina, SAD), Natalie Loughran (SAD, viola), Paolo Bonomini( violončelo, Italija) i Mate Bekavac ( klarinet, Slovenija)
Svi programi SOMUS-a se održavaju u Svečanoj sali Gradske kuće s početkom u 19 časova.

Festival traje do 23. oktobra

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike