Jedan od najemotivnijih prizora u istoriji crtanih filmova izbačen iz "Bambija": Skrnavljenje ili pun pogodak?

13.10.2023

12:00

0

Najnovije verzije su se našle na meti kritika

Jedan od najemotivnijih prizora u istoriji crtanih filmova izbačen iz "Bambija": Skrnavljenje ili pun pogodak?
Bambi - Copyright Profimedia

Crtani film o lanetu Bambiju nastao je još davne 1942. godine, a uz ovaj klasik odrastale su čitave generacije. Ključna scena iz originalnog crtanog filma Bambi (1942) biće promenjena u igranom rimejku te priče.

To je jedan od najemotivnijih prizora u istoriji crtanih filmova.

Profimedia
 

Reč je, o sceni u kojoj lovac puca u Bambijevu mamu, kako bi deca bila pošteđena traumatičnog događaja.

Prvi susret s pojmom smrti

Mnogima je upravo ta scena u detinjstvu bila prvi susret s pojmom smrti.

Nakon prvih prikazivanja te scene mediji su izveštavali da su deca masovno plakala zbog tuge sa kojom se Bambi susreće, ali malo je poznato da je scena u originalnom crtaću zapravo trebalo da bude još brutalnija.

Naime, Bambi nakon majčinog upozorenja beži od čoveka i ne shvata šta se dogodilo čak ni kada gledaoci začuju pucanj. Tek kada se okrene, shvati da njegove majke nema iza njega i to je trenutak u crtaću koji lomi srce.

Profimedia
 

U ranijoj verziji scenarija, Bambi je trebalo da primetiti kobni pucanj, vrati se i pronađe svoju majku kako leži u lokvi sopstvene krvi. Volt Dizni je stavio veto na tu ideju. Ali čini se da je i odabrana verzija sada previše za nove generacije.

- U originalnom Bambiju ima lepih trenutaka, ali moderna publika očekuje nešto drugačije - istakla je Lindzi Anderson Bir koja je angažovana na adaptaciji scenarija.

Na meti kritika

Podsetimo se, najnovije verzije Diznijevih crtanih filmova su se našle na meti kritika zbog svojih nedavnih promena animiranih klasika, poput izbora tamnopute glumice za ulogu Arijel u novoj verziji Male sirene.

Profimedia
 

Na društvenoj mreži Iks (ranije Tviter) mnogi korisnici izjavili su da ih je vest o modernizaciji crtanog filma o Bambiju veoma razljutila, ocenjujući to kao skrnavljenje ovog večnog klasika. „Upropastiće Bambija“, „Ne želimo rimejk ovog klasika“ i „Kako će se deci približiti novija verzija filma?“ samo su neki od komentara „protiv“.

Sa druge strane, ima i onih koji sa nestrpljenjem iščekuju novu, modernizovanu verziju crtaća.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike