Preminuo poznati beogradski muzičar Srđan Popov: Osnovao svoj bend u 15. godini

12.10.2023

13:50

0

Nakon kraće bolesti

Preminuo poznati beogradski muzičar Srđan Popov: Osnovao svoj bend u 15. godini
Srđan Popov - Copyright Iva Tanacković

Nakon kraće bolesti preminuo je beogradski kantautor Srđan Popov, saopštila je diskografska kuća Menart. Rođen je 11.marta 1976. godine.

Multuinstrumentalista (violina, gitara,bas) još kao tinejdžer je zavoleo rockabilly muziku, pa je sa svojih 15 godina već pevao u svom prvom bendu, uglavnom obrade muzike pedesetih godina.

Profimedia
 

Kada se u muzičkoj školi Stanković otvorio jazz odeljak, među prvi upisnicima bio je i Srđan, koji je završio školu jazz pevanja kod profesorke Vladane Marković.

U bendu 16 Tons svirao je i pevao sve retro muzičke  pravce.

Radio je sa mnogim bluz, džez i pop rok bendovima

Sa bendom su imali jako puno koncerata po beogradskim  klubovima. Uz put je radio sa mnogim bluz, džez i pop rok bendovima što studijski, što uživo. 16 Tons su kasnije postali cover bend koji je svirao repertoar obrada. kako stranih tako i domaćih kompozicija iz ‘50 i ’60-ih godina.

Profimedia
 

Nakon povratka iz Kanade, počeo je da radi autorske stvari opet inspirisane gipsy jazz i akustikom a glavna inspiracija bili su mu Vaya Con Dios.

Srđan  je prvo snimio album autorskih pesama "Crni kabare", a zatim je pod uticajem grupa poput Stray Cats koje su tokom osamdesetih napravile svoj revival 50-tih i 60-tih, kao i pod uticajem swing revivala koji se desio u Americi devedestih, odučio da osmisli svoj izbor starih domaćih hitova iz tog vremena, sa posebnim osvrtom na dela Darka Kraljića, kao i prepeve čuvenih kompozicija Rocca Granate, Chuck Berry-ja, itd.

Profimedia
 

Rezultat je odličan album "Swing 011"  koji je izašao na CD-u, a na kome se našla i Srđanova autorska pesma, "Stari kontrabas".

Njegov talenat, poznavanje i ljubav prema muzici su bili ono po čemu ćemo pamtiti umetnika, a toplina, neposrednost i šarm su ono po čemu ćemo ga pamtiti kao čoveka.
Srđan Popov biće sahranjen na Novom groblju, u petak, 13.10.u 10h.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike