Kako je Jovan Cvijić inspirisao Milorada Pavića za jedan od njegovih najpoznatijih romana: Tajna Šumadije

10.10.2023

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Njegova radoznalost i strast prema geografiji naveli su ga na put istraživanja koji je trajao čitavog života

Kako je Jovan Cvijić inspirisao Milorada Pavića za jedan od njegovih najpoznatijih romana: Tajna Šumadije
Copyright Wikipedia

Jovan Cvijić, često nazivan "ocem srpske geografije", ostavio je neizbrisiv trag ne samo u srpskoj, već i svetskoj nauci. Njegov doprinos geografskoj nauci, pedagogiji, ali i kulturi i društvu, čini ga jednim od najznačajnijih srpskih naučnika i intelektualaca svih vremena.

Rođen na današnji dan, 1865. godine u Loznici, Cvijić je od rane mladosti pokazivao interesovanje za prirodne nauke. Njegova radoznalost i strast prema geografiji naveli su ga na put istraživanja koji je trajao čitavog života. Bio je osnivač Srpskog geografskog društva, koje je do danas ostalo jedno od najprestižnijih naučnih tela u zemlji. Njegova istraživanja dinarskog krša i geomorfologije Balkanskog poluostrva postavila su temelje modernoj geomorfologiji.

Profimedia/Wikipedia
 

Nemerljiv doprinos razvoju srpske kulture, nauke i obrazovanja

Kao profesor i kasnije rektor Beogradskog univerziteta, Cvijić je svojom pedagogijom inspirisao generacije mladih geografa i naučnika. Njegov pristup nauci, koji je kombinovao terenska istraživanja sa teoretskim radom, postao je model za mnoge buduće generacije istraživača.

Međutim, njegovi doprinosi nisu se zaustavili na granicama Srbije. Kao počasni doktor Univerziteta Sorbona u Parizu i Karlovog univerziteta u Pragu, Cvijić je stekao međunarodno priznanje. Njegova dela su prevedena na mnoge svetske jezike, a njegovi naučni radovi su i danas osnovni materijal za proučavanje geomorfologije.

Osim što je bio vrstan naučnik, Cvijić je bio i istinski patriota. Kao predsednik Srpske kraljevske akademije, dao je nemerljiv doprinos razvoju srpske kulture, nauke i obrazovanja.

Profimedia/Wikipedia
 

Trajna inspiracija

Jovan Cvijić nije bio samo geograf; bio je vizionar, učitelj i lider. Njegovo nasleđe se i danas oseća u srpskoj nauci i obrazovanju. Njegova posvećenost istraživanju, strast prema znanju i vera u napredak Srbije čine ga trajnom inspiracijom za sve nas.

Cvijićev opis klime Šumadije bio je jedna od inspiracija književniku Miloradu Paviću za pisanje romana "Predeo slikan čajem".

Profimedia/Wikipedia
 

Po starom Zakonu o odlikovanjima jedna od medalja nosi ime Jovana Cvijića, koji se tako našao u društvu drugih srpskih velikana kao što su Vuk Karadžić, Nikola Tesla, Miloš Obilić, a od 17. septembra 2004, Narodna Banka Srbije pustila je u opticaj novčanicu od 500 dinara sa njegovim likom, a potom i novu seriju 4. juna 2007. godine.

Cvijićevo ime danas nose i jedna vrsta šafrana i vrh na planini Rudni koji se zove Cvijićev vrh (1132m).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike