Večeras će u JDP doći devojka u majici ukrašenoj slovima "Ne zaboravi da sanjaš": Dirljivim govorom Boro Drašković otvorio 57. Bitef (FOTO)

05.10.2023

08:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Osvrćući se na višedecenijsku istoriju festivala, kog naziva svetkovinom novog teatra, redielj je podsetio na neke od ključnih predstava koje je Bitef ugostio

Večeras će u JDP doći devojka u majici ukrašenoj slovima "Ne zaboravi da sanjaš": Dirljivim govorom Boro Drašković otvorio 57. Bitef (FOTO)
Copyright Promo/Tanja Drobnjak

Ovogodišnji, 57. Bitef, svečano je otvoren sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uz dirljiv govor reditelja Bora Draškovića i hvaljenu nemačku predstavu „Deca sunca“ rediteljke Mateje Koležnik.

- Život i umetnost podjednako ubedljivo podržavaju kinesku poslovicu "Sve je povezano sa svim". Leptir trepne krilcima na Madagaskaru, u Beogradu počinje bura, makar na pozornici - kazao je u svom obraćanju Drašković, koji je 1967. godine bio član Inicijativnog odbora i član žirija prvog održanog Bitefa. 

Promo/Jakov Simović
 

Osvrćući se na višedecenijsku istoriju festivala, kog naziva svetkovinom novog teatra, Drašković je podsetio na neke od ključnih predstava koje je Bitef ugostio. On je naveo i samo neka od velikih svetskih imena koja su posetila Bitef – od Jurija Ljubimova i Andžeja Vajde preko Pitera Bruka i Roberta Vilsona do Ingmara Bergmana i Samjuela Beketa. 

Promo/Tanja Drobnjak
 

Život je san

- Na razmeđu 20. i 21. veka, u bitefovskom vreme-prostoru, svima je jasno, planeta Zemlja postala je jedinstvena pozornica. Svetski repertoar se igra da bi se pokazao u oblicima kao nikad dosad. Ukrštene pozornice čine ga još uvek privlačnim, ispunjenim, jedinstvenim mestom. Život je san, tvrdi Bitefov genijalni pesnik. Zar je predstava nešto drugo?! Večeras će na "Decu sunca" u Jugoslovensko dramsko pozorište doći devojka u majici ukrašenoj slovima "Ne zaboravi da sanjaš". Hvala što ste došli. Pomolimo se - rekao je, između ostalog, Drašković.

Promo/Matthias Horn
 

Pomenuta predstava je nastala u produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum. U pitanju je delo nagrađivane slovenačke rediteljke Mateje Koležnik koje donosi novo čitanje Maksima Gorkog. Uz odlične kostime Ane Savić Gecan i izvanrednu scenografiju za koju je zadužen Rajmund Orfeo Vojt, predstava na zanimljiv način približava njegove junake savremenoj publici, koja živi u svetu iznova i iznova definisanom krizama. 

Promo/Jakov Simović
 

Pre otvaranja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održan je i svečani koktel u organizaciji Bitefa i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Tom prilikom prisutne su pozdravili umetnički direktor festivala Nikita Milivojević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike