Unesko prihvatio kandidaturu slovačkog naivnog slikarstva: Odluka sledeće godine (FOTO)

06.09.2023

10:00

0

Autor: Dejan Ćirić

"Sa velikim i realnim optimizmom očekujemo završetak ovog procesa", istakla je Maja Gojković

Unesko prihvatio kandidaturu slovačkog naivnog slikarstva: Odluka sledeće godine (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je u Kovačici, na svečanom otvaranju 2. Festivala slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, da je Unesko prihvatio kandidaturu Srbije da slovačko naivno slikarstvo upiše na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i da očekuje da će konačna odluka biti doneta tokom 2024. godine.

- Sa velikim zadovoljstvom mogu da vas obavestim da je Unesko prihvatio ovu kandidaturu, da je naša nominacija uspešno prošla prvu fazu ocenjivanja i da je trenutno u drugoj fazi razmatranja. Konačna odluka biće doneta tokom sledeće godine i sa velikim i realnim optimizmom očekujemo završetak ovog procesa - istakla je Gojković obraćajući se na otvaranju festivala, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Ministarka kulture je istovremeno u okviru festivala slovačkog naivnog slikarstva otvorila i izložbu „Reformatori slovenske pismenosti i jezika kod slovenskih naroda u Evropi“, autorke Vieroslave Svetlik koja je organizovana u saradnji sa Forumom slovenskih kultura, međunarodnom organizacijom koja radi na promociji kulture zemalja slovenskog prostora.

Kultura nas neumitno spaja

Gojković, koja je i predsedavajuća Upravnog odbora ovog Foruma, rekla je da današnji događaj objedinjuje dva veoma važna aspekta rada Ministarstva kulture Republike Srbije - međunarodnu saradnju i afirmisanje kulturne raznolikosti. Ona je podsetila da se u okviru izuzetno brojnih, kvalitetnih i sadržajnih aktivnosti Foruma slovenskih kultura koji, između ostalog, vredno radi na promociji i afirmaciji jezika i kulture slovenskih naroda, posebno ističe edicija "100 slovenskih romana" kao i da će za dva dana u Beogradu biti predstavljen još jedan vredan projekat "Transformacija“, čija je ideja vodilja da se kroz modni dizajn povežu slovenske kulture i njihovo bogato kulturno nasleđe.

- Današnjom izložbom zajedno nastavljamo da što više učinimo vidljivom i prepoznatljivom kreativnost slovačke zajednice u Kovačici. Pred nama je, viđeno očima umetnika, 12 artefakata od izuzetnog umetničkog i simboličkog značaja, koji govore o velikanima koji su svoje istorijsko delo ugradili u temelje kultura naših naroda - istakla je Gojković i dodala da ova izložba još jednom potvrđuje da nas kultura neumitno spaja i podstiče da se još bolje upoznamo, da je ona i način da i ono u čemu se razlikujemo iskoristimo kao bogatstvo različitosti i osnovu za stvaranje još jačih niti među našim zemljama i narodima.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Jezik je kuća u kojoj živi kultura jednog naroda

- Upravo umetnički prikaz reformatora naših jezika na ovim tradicionalnim šamlicama pokazuje da nas vežu mnogobrojne sličnosti. Verovatno najvažniji iskorak ove izložbe jeste da zajedno sačuvamo sećanje na reformatore naših jezika, svesni njihovog ogromnog značaja - naglasila je ministarka napominjući da je jezik i kuća u kojoj živi kultura jednog naroda i po kojoj se on prepoznaje, a da su njegovi reformatori istinski geniji koji su modernizovali naše jezike i značajno uticali na stvaranje i očuvanje naših nacionalnih identiteta i kultura.

Gojković je ukazala da je njihov rad nemerljivo doprineo povezanosti naših tradicija, savremenog stvaralaštva i svakog budućeg umetničkog izraza.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

- Stojeći pred ovim delima naivne umetnosti shvatamo da je ona istovremeno i kvalitetna i mudra, i da predstavlja iskreni i autentični izraz života jedne zajednice. Umetnost kroz svoju istoriju nastoji da prikaže život, a naivno slikarstvo je dokaz da umetnost nije samo prikaz života, već način života, i to je njegova dodatna vrednost.

Konstatujući da je ova izložba most između, na prvi pogled različitih kultura, i u isto vreme uverljivi dokaz njihovog jedinstva, Gojković je izrazila uverenje da će oplemeniti srca posetioca, podariti trenutke nezaborava i probuditi skrivene emocije koje samo umetnost može da otkrije. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike