Od Hadži Trifuna do Sofke: Otkriveno kada ćemo gledati seriju "Nečista krv"

19.08.2021

16:30 >> 16:34

0

Autor: Dejan Ćirić

Serija će, za razliku od filma koji se dešava samo tokom 1850. godine, obuhvatiti period od četiri decenije i tri generacije

Od Hadži Trifuna do Sofke: Otkriveno kada ćemo gledati seriju "Nečista krv"
Copyright Anđela Jovanović, film "Nečista krv" Promo/This and That produkcija

Film “Nečista krv” biće prikazivan u bioskopima od 26. avgusta, a deset jednočasovnih nastavaka serije od decembra, najavila je danas producentkinja Snežana van Huvelingen.

Na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala, gde su premijerno prikazana prva dva nastavka “Nečiste krvi“, Snežana van Huvelingen je rekla da će serija, za razliku od filma koji se dešava samo tokom 1850. godine, obuhvatiti period od četiri decenije i tri generacije.

– U seriji pratimo jednu porodicu kroz 40 godina. Počinjemo od Hadži Trifuna, Sofkinog dede, preko njegovih sinova i na kraju završavamo sa Sofkom, a to je treća generacija – istakla je Snežana Van Huvelingen.

“Nečista krv – greh predaka”/Promo This and That Productions

U filmu reditelja Milutina Petrovića “Nečista krvDragan Bjelogrlić igra glavnu ulogu srpskog trgovca Hadži Trifuna koji nastoji da reši složene i opasne odnose sa Turcima, poslovnim saradnicima, ali i unutar svoje porodice u Vranju.

Seriju uz Petrovića potpisuje reditelj Goran Stanković, a rađena je, kao i film, po izgubljenom pa pronađenom scenariju sineaste Vojislava Nanovića koji je nastao po delima Bore Stankovića. Petrović je istakao da je Stanković pisao “o psihologiji na jako moderan način”, što je Nanović “na divan način shvatio” i pretočio u scenario 1975. godine, koji je na njega prilikom prvog čitanja ostavio impresiju – “da je to vestern”.

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

– U scenariju sam video očiglednu stvar, da ceo region ima jako bogatu istoriju 19. veka. Definitivno uzbudljiviju, lepšu i živopisniju nego Teksas ili Arizona. Ali iz nekog, možda čak mazohističkog razloga, mi to nikad nismo baštinili – ocenio je Petrović.

Prema njegovim rečima, u vreme kada se dešava “Nečista krv” putovalo se na konjima, “što je sinonim za vestern, a ljudi su ovde jahali konje bolje nego u Teksasu”.

Katarina Radivojević, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

Reditelj Stanković je rekao da je radeći na seriji sa Petrovićem imao istu viziju, da su se nadopunjivali i samo su se “podelili po epizodama”.

– Najizazovniji je bio prostor koji smo mogli da domaštamo, da ne pravimo etnografsku instalaciju ili dokument koji će neko da uzme zdravo za gotovo, nego da damo jednu interpretaciju tog vremena i junaka, neku vrstu stilizacije u svakom segmentu – rekao je Stanković.

Iz mnogobrojne glumačke ekipe, konferenciji je prisustvovala Katarina Radivojević, koja je za svoj lik Cone, Hadži Trifunove sestre, rekla da je preteča moderne žene i da simbolizuje slobodu izbora u patrijarhalnom vermenu kada to nije bilo moguće.

“Nečista krv” Promo / This and That produkcija

Anđela Jovanović je svoju Tašanu opisala kao kompleksan i dubok lik, ženu ispred svog vremena, buntovnika koji se bori za slobodu i na kraju preuzme odgovornost za posledice.

Pročitajte još

Gradeći lik vladike Mirona, glumac Dejan Bućin je nastojao da to “ne bude jednodimenzionalni prikaz verskog lika”, naglasivši da mu je bio najinteresantniji njegov unutrašnji sukob između posvećenosti Bogu i ljudske žudnje za Tašanom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike