Rade Šerbedžija dobitnik specijalne "Zlatne antene" na FEDIS festivalu: Priznanje za sveukupan doprinos TV produkciji u regionu!

28.09.2023

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Od ove godine nagrada za najbolju režiju nosiće ime legendarnog Aleksandra Ace Đorđevića

Rade Šerbedžija dobitnik specijalne "Zlatne antene" na FEDIS festivalu: Priznanje za sveukupan doprinos TV produkciji u regionu!
Rade Šerbedžija - Copyright Promo/Milica Czerny Urban

Proslavljeni dramski umetnik i jedan od najuspešnijih glumaca sa ovih prostora Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade "Zlatna antena" za sveukupan doprinos TV produkciji u regionu, na ovogodišnjem 13. Festivalu drama i serija FEDIS.

Promo/FEDIS
 

"Zlatnu antenu" u ovoj kategoriji do sada su dobijali scenaristi Siniša Pavića i Gordan Mihić, kompozitor Zoran Simjanović, reditelj Zdravko Šotra i glumci: Velimir Bata Živojinović, Milan Lane Gutović, Predrag Miki Manojlović, Jelisaveta Seka Sablić, Vlastimira Đuza Stoiljković, Lazar Ristovski, Mira Banjac, Svetlana Ceca Bojković, Bogdan Diklić i Olga Odanović.

Velika karijera

Šerbedžija je rođen u mestu Bunić kod Korenice 27. jula 1946. godine. Diplomirao je 1969. na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu. Na televiziji je debitovao u TV drami “Prikupljanje hrabrosti” Eduarda Galića 1966 godine, a prva ulogu Džonija dobio je u TV seriji "Maratonci" 1968. Proboj na svetsku glumačku scenu napravio je još 1988. godine filmom “Hanna’s War”, a zatim i ostvarenjem “Before the Rain” 1994 godine.

Rade Šerbedžija ATA Images/M.K.
 

Prema informacijama IMDB-a odigrao je ukupno 202 uloge širom sveta, sa nekim od najznačajnih glumačkih imena današnjice poput Vanese Redgrejv, Filipa Nojsa, Toma Kruza, Stenlija Kjubrika ili Klinta Istvuda. Osim glumom Rade Šerbedžija se uspešno bavio i profesurom na glumačkim akademijama, čitanjem poezije i naročito muzikom u čemu je i danas veoma aktivan i uspešan.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima su i tri Sterijine nagrade, Zlatna arena u Puli, Aleksandar Lifka, Nagrada na Filmskim susretima i mnoge druge.

Od ove godine nagrada za najbolju režiju nosi ime proslavljenog reditelja

Festival drama i serija FEDIS održava se po 13. put od 3. do 5. oktobra 2023. godine u Domu omladine Beograda uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Promo/FEDIS
 

Festival i ove godine nastavlja da svoju nagradu "Zlatna antena" naziva po legendarnim stvaraocima koje su svojim delanjem zadužili srpsku i regionalnu produkciju TV serija. Posle nagrada nazvanih po Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić, Radimili Savićević i Živojinu Žiki Milenkoviću od ove godine nagrada "Zlatna antena" za najbolju režiju nosiće naziv po legendarnom reditelju Aleksandru Aci Đorđeviću.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike