Kraj štrajka u Holivudu? Niko još ne sme da se vrati na posao, detalji sporazuma u strogoj tajnosti iz jednog razloga!

25.09.2023

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Prelomne odluke su donesene juče

Kraj štrajka u Holivudu? Niko još ne sme da se vrati na posao, detalji sporazuma u strogoj tajnosti iz jednog razloga!
Copyright Profimedia

Holivud će konačno moći da odahne. Udruženje scenarista Amerike postiglo je preliminarni sporazum sa velikim studijima i striming servisima o novom trogodišnjem ugovoru koji obećava okončanje štrajka koji je trajao 146 dana i uzeo težak danak u filmskoj industriji.

Pregovarači za Savez američkih pisaca (WGA) i Alijansu filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) konačno su stigli do cilja u nedelju, posle pet uzastopnih pregovora.

 

 

Četvrtog dana pregovora uglavnom su se advokati oba udruženja bavili ispisivanjem najsitnijih detalja komplikovanih i revolucionarnih dodataka osnovnom sporazumu u vezi upotrebe veštačke inteligencije u proizvodnji filmskih i televizijskih sadržaja, što je bila jedna od poslednjih tačaka sporazuma na kome se radilo pre sklapanja sporazuma.

Izuzetan dogovor

„Sa velikim ponosom možemo reći da je ovaj dogovor izuzetan - sa značajnim dobitkom i zaštitom za pisce u svakom sektoru članstva“, napisao je pregovarački komitet WGA u mejlu koji je noćas poslat članovima.

Štrajk će i dalje biti na snazi tokom procesa odobravanja i ratifikacije ugovora. Ali, od nedelje uveče, javni protesti su obustavljeni. Očekuje se da će čelnici saveza u utorak glasati o tome da li da formalno ukinu naredbu o štrajku protiv potpisnika Alijanse filmskih i televizijskih producenata.

 

 

„Da budemo jasni, niko se ne sme vraćati na posao dok za to ne dobije izričito odobrenje od udruženja. Do tada smo i dalje u štrajku“, navodi se u poruci članovima.

Budite strpljivi još malo - poslednji put

Detalji ugovora neće biti objavljeni dok se ne dođe do konačne verzije sporazuma. Rukovodstvo Alijanse pisaca Amerike očekuje da će u utorak glasati o konačnom paktu, navodi Varajeti, prenosi RTS. Prvo će pregovarački komitet glasati o tome da li da preporuči da sporazum ide na glasanje na odboru WGA Zapad i savetu WGA Istok. Pod pretpostavkom da oba odbora odobre pakt, ugovor će biti poslat na ratifikaciju pred 11.000 članova Alijanse pisaca Amerike.

„Iako jedva čekamo da sa vama podelimo detalje o tome šta je postignuto, ne možemo to da uradimo dok se ne stavi i poslednja tačka na i. To bi zakomplikovalo naše pozicije da završimo posao. Dakle, kao što ste i do sada bili strpljivi, molimo vas da budete strpljivi još malo - poslednji put.“, navodi se u poruci članovima.

 

 

Udruženje filmskih glumaca - Američka federacija televizijskih i radio umetnika (SAG-AFTRA) koji su takođe u štrajku od 14. jula, prvi su čestitali scenaristima na prevazilaženju najvećih prepreka sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike