Uz Bahovu muziku u Čačku postavljena skulptura od četiri i po metra: Vraćen dug našoj velikoj vajarki Olgi Jevrić (FOTO)

20.09.2023

11:45

0

Ovim činom je ispunjena velika želja poznate umetnice

Uz Bahovu muziku u Čačku postavljena skulptura od četiri i po metra: Vraćen dug našoj velikoj vajarki Olgi Jevrić (FOTO)
Copyright BusPlus produkcija

Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ postavila je u nedelju u Čačku prvu monumentalnu skulpturu vajarke Olge Jevrić (1922–2014) u javnom prostoru, u okviru projekta „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023, Čačanska Rodna“.

BusPlus produkcija
 

Skulptura je postavljena na Gradskom bedemu, na platou kod pešačkog mosta.

Na događaju su govorili Julka Marinković – kustoskinja projekta, Ljubiša Simović – autor projekta, i prof. dr Jerko Denegri – istoričar umetnosti.

“Raspon u tenziji“

Skulptura je otkrivena uz Bahovu kompoziciju koju je Olga Jevrić rado slušala, a koju su izvodili učenici Muzičke škole ,,Dr Vojislav Vučković" iz Čačka.

Skulptura “Raspon u tenziji“ napravljena je od cementa, ferioksida i gvožđa i visoka je 4,5 metra.

BusPlus produkcija
 

Punih šest i po decenija proteklo je od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić, da bi se tek danas u javnom prostoru u Srbiji dočekalo otkrivanje monumentalne skulpture, jedne u dugom nizu koje je autorka namenila takvom prostoru.

Poduhvat koji sama vajarka nije mogla da izvede

Istoričar umetnosti, Ješa Denegri, izjavio je na svečanosti da je otkrivanje skulpture način da se kultura zahvali i oduži Olgi Jevrić:

 - Ovo je veliki događaj ne samo za Čačak, nego i za celokupnu srpsku kulturu, da je Olga Jevrić dobila priliku da u dimenzijama jednog urbanog prostora realizuje jednu svoju skulpturu. Svaka čast svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu. Na ovaj način naša sredina i kultura se na jedan način odužuju, između ostalog, i realizacijom nečega što ona za svog života, koliko god bila aktivna i ugledna, nije bila u stanju da izvede. S te strane, ovo je jedan poduhvat koji je vredan velike pažnje.

BusPlus produkcija
 

Autor projekta za postavljanje skulpture “Raspon u tenziji“, istoričar umetnosti Ljubiša Simović, rekao je da je sada u Čačku zatvoren krug koji je Olga Jevrić započela pre više od šest decenija.

 - Ona je bila jedna zaista izvanredna ličnost, ne samo kao vajar već kao erudita, posvećenik umetnosti. Ovaj projekat je značajan i po tome što se kao zemlja odužujemo Olgi Jevrić, koja nije umetnik lokalnog, srpskog karaktera, već zaista svetskog kalibra, koji je ušao u svetske antologije umetnosti. Ona je želela da se to dogodi baš ovde, da ugledamo njen rad u punom formatu.

Tačka susreta dve heroine umetnosti

Julka Marinković iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ rekla je da se na sreću i radost naše umetničke i kulturne javnosti, realizacija skulpture “Raspon u tenziji“ ostvaruje u sadašnje vreme:

 - U godini kada je Čačak nosilac projekta “Prestonica kulture Srbije“ i kada se u celoj zemlji obeležava veoma značajan jubilej - 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, postavljanje monumentalne skulpture Olge Jevrić u Čačku, postalo je tačka susreta dve heroine umetnosti, ali i prava prilika da se kao društvo odužimo velikoj vajarki i akademiku, a da srpska umetnost skulpture dobije možda i jedno od najznačajnijih monumentalnih dela u svojoj antologiji.

BusPlus produkcija
 

Projekat postavljanja monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada osmišljen je 2009. godine uz njenu iskrenu radost i odobrenje. Konkretni organizacioni poslovi započeli su godinu dana kasnije u okviru 25. Memorijala Nadežde Petrović u dogovoru sa umetničkim direktorom, umetnikom Miodragom Krkobabićem.

Prethodno su, u ateljeu Olge Jevrić na Starom sajmištu, istoričari umetnosti Ljubiša Simović i Milica Petronijević, tadašnja direktorka Galerije, zajedno sa autorkom odabrali skulpturu “Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata neformalna odrednica – Čačak.

Bila je priznata u celom svetu

Olga Jevrić bila je priznata umetnica ne samo u regionu već i šire, posebno u Italiji i Velikoj Britaniji. Izlagala je na XXIX Venecijanskom Bijenalu kada je zapaža i strana likovna kritika.

Wikipedia
 

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Velika je zastupljenost njenih skulptura u značajnim svetskim i umetničkim pregledima i kolekcijama, poput kolekcije u Muzeju Izraela u Jerusalimu, Nacionalnoj galeriji u Berlinu i Tejt Modern u Londonu, što potvrđuje da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike