"Nema u svetu ovakvih festivala": Mećavnik utočište za rusku kulturu i velike umetnike

03.09.2023

10:00

0

Nadmetanje za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku

"Nema u svetu ovakvih festivala": Mećavnik utočište za rusku kulturu i velike umetnike
Emir Kusturica - Copyright Emir Kusturica Tanjug/Sava Radovanović

Na Mokroj Gori u etno selu Mećavnik otvoren je 10. jubilarni festival klasične muzike "Kustendorf klasik", tokom koga se 26 studenata fakulteta muzičkih umetnosti iz Srbije i Rusije nadmeću za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku.

RINA
 

- Kulturna tradicija Rusije koja je pre par godina doživela otkaz u zapadnoj Evropi, u ovom okviru i u ovom, kako je neko rekao, drevnom gradu Mećavniku, dobila je utočište i pre nego što je nekom palo naum da joj da otkaz - rekao je osnivač festivala Emir Kusturica.

Mesto za lansiranje velikih evropskih i svetskih autora

On je naveo da su na Mećavniku gostovali najveći ruski, savremeni, umetnici, a da je primer dobre saradnje to što blizanci sa Pala, koji su prošle godine svirali na festivalu, počinju da sviraju kao studenti Petrogradskog konzervatorija.

Profimedia
 

- Mećavnik je mesto koje je počelo da lansira velike evropske i svetske autore, Federiko Felini je rekao da su muzika i film najsrodnije umetnosti, čekajući da blizanci zasijaju na muzičkoj pozornici, naš filmski festival je doživeo da jedan od naših pobednika otvara Venecijanski filmski festival i zato Mećavnik treba da opstane kao pozornica za ono što se danas zove izuzetnim - zaključio je Kusturica.

Nema u svetu ovakvih festivala

Zamenik generalnog direktora „Gaspromnjefta“ za korporativne komunikacije Aleksandar Dibalj rekao je da se, pored velikih Srba kao što su Nikola Tesla, Ivo Andrić, Mihailo Pupin, Milorad Pavić, Milutin Milanković koji su dali doprinos svetskoj riznici kulutre i umetnosti, mora pomenuti stvaralaštvo Emira Kusturice.

RINA
 

- On čitav svoj stvaralački život objedinjuje srpski i ruski narod i ponosan sam što 10 godina moja kompanija pomaže Emiru da objedinjuje ova dva naroda, a sa nama su mladi umetnici uz Rusije i Srbije u srpskim planinama koji će stvarati zajedničku umetnost ova dva naroda - kazao je Dibalj tokom otvaranja „Kustendorf klasika“, koji je zajednički projekat kompanije „Gaspromnjeft“ i Emira Kusturice.

- Nema u svetu mnogo ovakvih festivala sa ovako divnom, neponovljivom atmosferom koju nije lako preneti rečima i zato bih poželeo i umetnicima i gledaocima da ova dva dana uživaju u ovakvoj divnoj, velikoj umetnosti koju stvara Emir Kusturica - dodao je Dibalj.

Pixabay
 

Na otvaranju je nastupio i virtuoz na harmonici Boban Bjelić izvodeći Musorgskog i dela iz sopstvenog opusa Slike sa Balkana: Ples vetra i Gajde Kraljevića Marka, kao i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku muzičke škole "Mokranjac".

Koncert ruskog pijaniste

Nakon otvaranja, solistički koncert je održao ruski pijanista Oleg Akuratov koji uživa veliku popularnost u Rusiji, ali i širom sveta. Akuratov je izveo eklektični repertoar od Rahmanjinova, preko Skrjabina do savremene muzike iz Srbije i sveta.

Tokom dva dana festivala smenjuju se takmičarski i revijalni program u kom nastupaju učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole "Mokranjac" iz Beograda, kao i ansambl Altro Senso.

Pixabay
 

Na trgu na Mećavniku danas će koncert održati mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića. Na programu će biti Čajkovski, Rokoko varijacije i fantazija-uvertira "Romeo i Julija".

Nakon današnjeg koncerta biće dodeljene nagrade Zlatna, Srebrna i Bronzana matrjoška.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike