Prošlo je 80 godina od bitke na Sutjesci: Otvara se izložba posvećena najvećoj gerilskoj borbi Drugog svetskog rata

14.09.2023

10:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioci će, pored ostalog, moći da vide i umetnička dela nekih od najpoznatijih likovnih umetnika na temu ove bitke

Prošlo je 80 godina od bitke na Sutjesci: Otvara se izložba posvećena najvećoj gerilskoj borbi Drugog svetskog rata
Copyright Promo/RTS/Baština RTS

Povodom 80 godina od bitke na Sutjesci, najveće gerilske bitke tokom Drugog svetskog rata, Radio-televizija Srbije i Nacionalni park Sutjeska organizuju izložbu "Sutjeska - 80 godina" u Galeriji RTS-a. Otvaranje je u utorak, 19. septembra u 19 časova.

Na otvaranju će govoriti: prof. dr Milivoje Pavlović, predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS, Miloš Živanović, viši stručni saradnik za kulturno istorijsko nasleđe u Nacionalnom parku Sutjeska, istoričar prof. dr Predrag J. Marković i general major Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije.

Posetioci će moći da vide umetnička dela nekih od najpoznatijih likovnih umetnika na temu ove bitke: odlivak u bronzi spomenika „Tjentište“ na drvenom postamentu, originalne eksponate iz NOB-a - od oružja i oruđa, uniformi i drugih odevnih predmeta, fotografija... Posebnost izložbe su kolaži Goranke Matić iz ciklusa „Tiho teče Sutjeska“ kao i dokumentarne fotografije izgradnje grandioznog Spomenika u čuvenoj Dolini heroja na Tjentištu, autorskom radu vajara Miroslava Živkovića (1928–2020).

Profimedia
 

Izložba posvećena obeležavanju osamdeset godina Bitke na Sutjesci i antifašističkom nasleđu Narodnooslobodilačkog rata je realizovana u saradnji sa sledećim institucijama: Muzej žrtava genocida, Muzej savremene umetnosti - Beograd, Muzej Jugoslavije, Vojni muzej, Medija centar odbrana, Muzej bitke na Sutjesci uz podršku SUBNOR-a Srbije.

Prekretnica Drugog svetskog rata u Jugoslaviji

Bitka na Sutjesci, 5. neprijateljska ofanziva ili operacija „Švarc“ za većinu generacija danas je tek jedan veliki eho partizana. Šestog maja 1943. komandant nemačkih trupa u Hrvatskoj general Rudolf Liters izdao je zapovest o pripremi i izvođenju operacije „Švarc“ sa ciljem likvidiranja partizanskog pokreta. Za operaciju opkoljavanja i uništenja partizanskih jedinica na prostoru Sutjeske, Pive i Tare angažovano je 127.000 vojnika.

FCS
 

U obruču jedinica fašističke Nemačke, Italije, Bugarske i Nezavisne Države Hrvatske našlo se 22.148 partizanskih boraca. Bitka na Sutjesci je započela 15. maja. Nakon mesec dana krvavih borbi okončana je 15. juna. Uprkos ogromnim gubicima partizana – poginulo je 7.454 borca (od čega 6.946 muškaraca i 597 žena) – glavnina jedinica je uspela da se izvuče iz obruča. Da je partizanski pokret likvidiran u operaciji „Švarc“, teško da bi se ikad oporavio. Bitka na Sutjesci je najveća gerilska bitka vođena u Drugom svetskom ratu, prekretnica Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Izložba traje do 6.oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike