Operska zvezda Mariam Batisteli u Beogradu: Koncert jednog od najlepših soprana sveta (FOTO)

05.09.2023

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Trenutno je u samom vrhu svetske operske muzičke scene

Operska zvezda Mariam Batisteli u Beogradu: Koncert jednog od najlepših soprana sveta (FOTO)
Copyright Promo/Monarca Studios

U ponedeljak, 25. septembra, s početkom u 20 časova, u sali Beogradske filharmonije, koncert će održati dobitnica brojnih međunarodnih nagrada, italijanski sopran Mariam Batisteli. Uz klavirsku saradnju Vladimira Stojnića, za premijerni susret s beogradskom publikom, Mariam će izvesti dela Donicetija, Belinija, Gunoa, Pučinija, Rosinija i Geršvina.

Promo/Monarca Studios
 

Organizator koncerta je Ustanova kulture Gvarnerijus koja će, u saradnji sa proslavljenim austrijsko-ruskim violinistom Jurijem Revičem, na nizu koncerata do kraja godine, predstaviti beogradskoj publici svetske zvezde klasične muzičke scene, pa će pored Mariam Batisteli, publika imati priliku da uživa u nastupima nemačke pijanistkinje Danae Dorken, škotskog čeliste Pitera Gregsona, austrijskog čeliste Benedikta Kloknera i mnogih drugih.

Od Etiopije do vrha svetske operske scene

Međunarodno nagrađivani italijanski sopran Marijam Batisteli rođena je u Etiopiji. Uloga Paža u operi Rigoleto, u kojoj je nastupila zajedno sa Plasidom Domingom i Ruđerom Rajmondijem, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, vinula je u sam vrh svetske operske muzičke scene.

Tokom studija u Centru Perfeccionament Placido Domingo (Operski studio Palau de les Arts’) u Valensiji, debitovala je u brojnim ulogama, od kojih se izdvajaju Muzičar u Pučinijevj operi „Manon Lesko”, Statira u Vivaldijevom „Krunisanju Darija” i Judita u “Juditi Pobednici” (dirigovao Federiko Maria Sardeli i režirao Davide Livermor).

Promo/Monarca Studios
 

Nakon Mariaminog uspeha sa Muzičarem u operi „Manon Lesko”, pozvana je da snimi ovu ulogu zajedno sa tenorom Andreom Bočelijem (pod dirigentskom palicom Plasida Dominga), a nastupala je i na prestižnom koncertu Belcanto pod dirigentskom palicom Gregorija Kundea. Mariam je takođe imala svetsku premijeru u Kraljevskoj operi Muskat „Opera!“, pevajući Euridiku (Stiven Merkurio / Dejvid Livermor).

Veliki trijumfi

Dobitnica je glavne nagrade na Međunarodnom takmičenju „Marija Kalas” u Veroni i Međunarodnom takmičenju „Franca Mattiucci”. Batisteli je dobitnica i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju pevača „Ottavio Ziino” u Rimu. Nakon ovih trijumfa 2018. godine pozvana je da se pridruži Bečkoj državnoj operi, gde je ostala do leta 2020.godine. U Beču je debitovala kao Pamina (Kinder Zauberflöte), Pepeljuga (Pepeljuga / Alma Deutscher), Gretel (Hansel&Gretel / Humperdinck), Mizeta (La Boheme / Puccini), Đaneta (L’Elisir d’amore / Donizetti) i Barbarina (Le Nozze di Figaro / Mozart).

Promo/Monarca Studios
 

Nastupala je sa Bečkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom radija ORF, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Filharmonijom Monte Karlo, Praškom i Hamburškom filharmonijom, i sa dirigentima Bičkovim, Mehtom, Gergijevim, Tilemanom, Fišerom…

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike