Rastko Janković: Bjelogrlić osim što bije, preti i vređa, poziva glumce da bojkotuju Filmske susrete u Nišu!

30.08.2023

11:21

0

Glumac je javno progovorio o onome što se šapuće po kuloarima

Rastko Janković: Bjelogrlić osim što bije, preti i vređa, poziva glumce da bojkotuju Filmske susrete u Nišu!
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Filmski susreti u Nišu protiču sa nikada više publike i sa nikada manje glumaca. Zašto glumci bojkotuju Festival u Nišu - pitanje je koje često postavljaju novinari, ali zvaničnog odgovora nema, osim da je u pitanju sukob unutar njihovog „esnafa“ i da nema veze sa organizatorima i sa niškom publikom.

Mnogi se prisećaju poziva glumca Predraga Mikija Manojlovića, upućenog preko Glumačke organizacije Srbije, da se Filmski susreti bojkotuju zbog jednog od organizatora, Udruženja filmskih glumaca Srbije i njenog predsednika Rastka Jankovića. Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije potvrdio je na TV Zona plus, ono što se „šapuće“ u kuloarima u toku održavanja najvećeg filmskog festivala u Srbiji, da se pojedini glumci nisu pojavili pred niškom publikom jer ih Dragan Bjelogrlić zove i traži to od njih.

M.M./ATAImages
 

Ako si takav šmeker dođi

- Dragan Bjelogrlić preti, bije i vređa. A tu situaciju znamo od pre dve godine, gde Gagu Antonijevića podmuklo udara, sa pričom da je kao krenuo ka toaletu, ili već gde, šatro, i onako ga podmuklo udara. On čovek zavaljen sedi u hotelu, tu su neke koleginice i kolege. I on je protiv nasilja. I on sada poziva ljude da ne dolaze. Pa dobro, ako si takav šmeker, pa dođi. Ja sam ga zvao da dođe, ne samo ja, svi smo ga zvali. Oni bojkotuju, kao. To su smislili, to je taj izraz, "bojkot“ - naglasio je Janković gostujući na TV Zona plus, prenose Niške vesti.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Njegov kolega Đorđe David je podsetio da Bjelogrlić ima film ove godine i da je taj film otvorio festival.

- Mene samo interesuje ta slika, kada se završi film. Oni će se sigurno naslađivati time“ - rekao je David, a onda se Janković uključio napomenuvši da je došao reditelj filma „Trag divljači“ koji se poklonio niškoj publici.

- Hvala mu što je došao i svaka mu čast, niko drugi nije došao. I sada ispada ovi njima brane da dođu - rekao je Janković.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Mešanje umetnosti i politike

- Ako si u stanju da dozvoliš da te neko ucenjuje na taj način, ja ću reći otvoreno, iz čisto političkih razloga, onda je taj neko napravio ogromnu grešku u koracima, jer je umetnost nadživela bilo koju politiku. To što taj neko pokušava da uradi mešajući na najbrutalniji način politiku u ono što se zove umetnost, pogotovo u ovakvu vrstu festivala neće proći dobro od strane publike, karma je čudo. To je tako, ja vam odgovorno tvrdim, uvek bilo, i u muzici i kada je film u pitanju. Svako ima pravo na svoje političko, seksualno opredeljenje, da navija za klub za koji hoće, da jede meso ili ne jede meso, ali to ne treba da meša u nešto što se zove profesija i to ne treba da meša u nešto što se zove gostoprimstvo, u nešto što se zove tradicija i na kraju krajeva u nešto što se zove grb i zastava - istakao je Đorđe David i zaključio na kraju da je ovaj festival ozbiljna umetnička odrednica kada je u pitanju država Srbija.

Svakog leta u Nišu više od pola veka okupljaju se umetnici, preuzimaju ključeve grada, slave domaći igrani film i ocenjuju najbolje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike