Martin Skorseze podržao peticiju protiv hapšenja iranskog reditelja Saida Rustajia!

18.08.2023

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Osuđen je na šest meseci zatvora zbog projekcije filma "Lejlina braća" na Kanskom festivalu prošle godine bez odobrenja iranske vlade

Martin Skorseze podržao peticiju protiv hapšenja iranskog reditelja Saida Rustajia!
Copyright Profimedia

Američki reditelj Martin Skorseze podržao je peticiju protiv zatvaranja istaknutog iranskog filmskog režisera Saida Rustajia zbog prikazivanja njegovog filma na festivalu u Kanu bez odobrenja iranske vlade.

Profimedia
 

Skorseze je podržao na Instagramu kampanju koju je pokrenula njegova ćerka Frančeska ove sedmice nakon što su se pojavile vesti o zatvorskoj kazni za iranskog reditelja, objavio je "Gardijan". Peticiju je do četvrtka potpisalo oko 10.000 ljudi, a cilj je dostizanje 15.000 potpisa. Rustaji (34) i njegov producent Džavad Noruzbejgi osuđeni su na šest meseci zatvora zbog projekcije svog filma "Lejlina braća" na Kanskom festivalu prošle godine bez odobrenja iranske vlade, javili su iranski mediji.

Zabranjen u Iranu

Film, koji govori o borbi za preživljavanje jedne porodice u Teheranu, zabranjen je u Iranu. Ovo ostvarenje prikazuje kako bezbednosne snage tuku demonstrante koji protestuju zbog posrnule iranske ekonomije. Porodica u filmu gubi svu svoju ušteđevinu zbog brze depresijacije iranske valute rijala, sa čime Iranci širom zemlje žive godinama.

Kazna uključuje zabranu rada na pet godina. Film "Lejlina braća" osvojio je nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara u Kanu prošle godine. Međutim, vlasti u Teheranu nisu nominovale film za Oskara, uprkos uspehu na renomiranom francuskom filmskom festivalu, što je naišlo na kritike od strane Rustajia.

Profimedia
 

Prekršio pravila

Zvanični iranski mediji javili su da je film "prekršio pravila time što je neovlašćeno učestvovao na međunarodnim filmskim festivalima" i da je režiser odbio da to "ispravi" kako je to od njega zatražilo Ministarstvo kulture. Organizatori Kanskog festivala osudili su ove sedmice "ozbiljno kršenje slobode govora za iranske umetnike, filmske stvaraoce, producente i tehničare". Međunarodni filmski festival u Bijaricu, na kojem je ove godine Rustaji predsedavao žirijem, kritikovao je kaznu i zatražio da je iransko pravosuđe ukine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike