Kako je nastao lik Han Sole: Slavni reditelj inspiracija

13.08.2023

08:00

0

Veliki utiicaj na tvorca franšize Džordža Lukasa imala su i prijateljstva s nekima od najvećih

Kako je nastao lik Han Sole: Slavni reditelj inspiracija
Harison Ford - Copyright Profimedia

Filmsku franšizu “Ratovi Zvezda” inspirisali su brojni reditelji, a veliki utiicaj na tvorca franšize Džordža Lukasa imala su i prijateljstva s nekima od najvećih filmskih velikana, koji uključuju Stivena Spilberga, Frenisa Forda Kopolu, Martina Skorsezea i Brajan de Palmu.

Profimedia
 

Prema Collideru, jedan od ovih reditelja čak je inspirisao lik svemirskog krijumčara Han Sola.

Reditelj koji je uvek spreman na rizike

Han Solo se prvi put pojavio u filmu “Ratovi zvezda IV: Nova nada” iz 1977. godine. Nalazio se u gradu Mos Eisleyju, na planetu Tatooine, gde su Obi-Van Kenobi i Luk Skajvoker tražili nekoga ko će ih odvesti na planetu Alderaan.

Pošto su bili begunci koje lovi Galaktičko Carstvo, ovaj posao je bio veoma rizičan, ali Han Solo ga je odlučio prihvatiti u zamenu za dobru isplatu.

Profimedia
 

Lukas je lik Han Sola bazirao na reditelju Frenisu Fordu Kopoli, poznatom po serijalu “Kum”. Iako Kopola nije krijumčar, uvek je spreman preuzeti velike rizike, baš poput Han Sola. 

- Džordž je mislio da previše reskiram, da ću skočiti s planine a da ne znam šta je na dnu i da ću završiti bez novca pa je napravio tog lika. Ja sam na neki način zgodni promašaj - izjavio je Kopola.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike