Bolest Džudi Denč ozbiljno napreduje: Glumica otkrila mučne detalje!

31.07.2023

08:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Ističe da želi da radi "koliko god može"

Bolest Džudi Denč ozbiljno napreduje: Glumica otkrila mučne detalje!
Džudi Denč - Copyright Profimedia

Slavna britanska glumica i oskarovka Džudi Denč (88), uprkos bolesti koja napreduje, ne planira da se uskoro povuče iz javnosti, piše britanski Mirror.

Denč ističe da želi da radi "koliko god može", uprkos poteškoćama koje ima da uči tekstove zbog degenerativnih promena na oku, odnosno stanja koje joj je veoma oštetilo vid.

Profimedia
 

- Ne mogu više da čitam. Ali nekako se nosim sa tim. Teško mi je ako imam dugačak tekst, ali imam puno prijatelja koji mi pomažu da naučim scenario. Srećom, imam i odlično pamćenje - otkrila je za Notebook.

Užasan šok

Glumici je 2012. dijagnostifikovana makularna degeneracija povezana sa starenjem. Pre nekoliko godina bila je prinuđena da prestane da vozi kada je njen vid počeo da se pogoršava.

- Bio je to užasan šok. Zastrašujuće. Užasno je toliko zavisiti od ljudi - rekla je tada.

Početkom ove godine u emisiji Grejema Nortona objasnila je da joj je sada "nemoguće" da pročita scenario i da je u potrazi za mašinom koja bi joj čitala redove.

Profimedia
 

- To je postalo nemoguće i pošto imam fotografsko pamćenje, moram da pronađem mašinu koja ne samo da me uči mojim redovima, već mi i govori gde se pojavljuju na stranici - rekla je glumica i dodala:

- Nekada mi je bilo veoma lako da naučim redove i zapamtim ih.

Bez predaje

Degeneracija makule je uobičajeno stanje koje obično prvo pogađa ljude u 50-im i 60-im godinama. Ne izaziva potpuno slepilo, ali može otežati svakodnevne aktivnosti poput čitanja i prepoznavanja lica.

Profimedia
 

Uprkos svim izazovima, Denč nastavlja da radi, a u svojoj karijeri dugoj šest decenija je postigla ono o čemu većina glumaca može samo da sanja. Sa brojnim nagradama BAFTA, nagradom Toni i Oskarom koji joj je dodeljen za ulogu kraljice Elizabete I, ušla je u istoriju pozorišta 2016. godine kada je osvojila rekordnu osmu nagradu "Olivije" za ulogu u filmu "Zaljubljeni Šekspir".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike