Da li je "Kuća zmaja" ugrožena zbog štrajka u Holivudu? Džordž R. R. Martin ima loš osećaj!

30.07.2023

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

HBO je suspendovao njegov ugovor

Da li je "Kuća zmaja" ugrožena zbog štrajka u Holivudu? Džordž R. R. Martin ima loš osećaj!
Kuća zmaja - Copyright Profimedia

Kreator TV serije "Igra prestola", Džordž R. R. Martin, upozorio je da bi trenutni štrajk glumaca i scenarista u Holivudu mogao da bude "dug i gorak" i da je zbog toga njegov HBO ugovor suspendovan.

Govoreći na svom blogu, Martin je napisao da podržava Sindikat pisaca Amerike (WGA) i stoji uz Zajednicu glumaca Amerike - Savez televizijskih i radijskih umetnika (SAG-AFTRA), otkrivajući da je do sada bio na nekoliko štrajkova.

Profimedia
 

- Pridružio sam se WGA 1986. godine i prošao kroz nekoliko štrajkova sa njima. Ostvarili smo dobitke u svima, ali neka pitanja su važnija od drugih, i štrajk ove godine je najvažniji u mom životu - rekao je Martin i dodao:

- Neimenovani producent je prošle nedelje izjavio da je strategija da ostanemo čvrsti sve dok pisci ne počnu da gube svoje domove i stanove, što vam daje naznaku sa čim se suočavamo.

Suspendovan ugovor

Poznati autor je dalje naglasio:

- Nikada nisam video takvu jedinstvenost među udruženjima. Glasovi za ovlašćenje štrajka, kako za SAG tako i za WGA, bili su skoro jednoglasni. Niko ne može sa sigurnošću da kaže kako ćemo dalje, ali imam loš osećaj da će ovaj štrajk biti dug i gorak. Može postati jednako loš kao i zloglasni štrajk iz 1985. godine, iako se nadam da neće.

Profimedia
 

Martin je takođe podelio da je njegov HBO ugovor suspendovan 1. juna, i iako nije sasvim jasno šta to znači, verovatno je privremena mera koja će trajati tokom trajanja štrajka. HBO svakako ima mnogo "Igra prestola" spin-off serija u razvoju, uključujući trenutno "Kuću zmaja" i drugu pod nazivom "The Hedge Knight", navodi Ign Adria.

Nastavlja se snimanje serije

Martin je obezbedio da se prva serija nastavi prema planu, jer većina njenih glumaca čini deo sindikata Equity u Velikoj Britaniji, umesto SAG-AFTRA u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Rečeno mi je da je druga sezona napola završena. Svi scenariji su završeni mesecima pre početka WGA štrajka. Od tada nije urađeno nikakvo pisanje, koliko mi je poznato. "Kuća zmaja" se uglavnom snima u Londonu, i malo u Velsu, Španiji i na raznim drugim lokacijama, zbog čega je snimanje nastavljeno - otkrio je autor.

Profimedia
 

Produkcija "Kuće zmaja" se zato odvija normalno, jer članovi Equity udruženja nemaju zakonsku zaštitu od otkaza ili tužbi zbog učešća u štrajku kao znak solidarnosti sa SAG-AFTRA.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike