Helen Miren u filmu "Golda" kao premijerka Izraela: Glumica na meti žestokih kritika zbog ove uloge (FOTO/VIDEO)

27.07.2023

10:00

0

Nagrađena Oskarom 2006. godine sada se ponovo našla u ulozi jedne "čelične dame"

Helen Miren u filmu "Golda" kao premijerka Izraela: Glumica na meti žestokih kritika zbog ove uloge (FOTO/VIDEO)
Helen Miren u Kanu - Copyright Profimedia

Izgleda da Helen Miren neće još zadugo u penziju. Nakon što se pojavila kao naratorka u svetskom mega hitu "Barbi", od 25. avgusta u svetske bioskope stiže film "Golda".

Helen, koja je nagrađena Oskarom za ulogu kraljice Elizabete u filmu "Kraljica" iz 2006. godine, sada se ponovo našla u ulozi jedne "čelične dame".

Profimedia
 

Poznata glumica igra Goldu Meir (1898-1978), prvu ženu premijera na svetu i jednog od osnivača države Izrael. Ovo je prva filmska biografija o čuvenoj političarki.

Različite reakcije i kontroverze

Film će se naći u svetskim bioskopima 25. avgusta.

Malo ko bi prepoznao čuvenu glumačku divu u ovoj ulozi, jer je maska koju Helen nosi toliko verodostojna da je teško napraviti razliku između glumice i  bivše izraelske premijerke.

Inače, odluka da jednu od najvažnijih osoba u izraelskoj istoriji igra glumica koja nije Jevrejka, izazvala je različite reakcije i kontroverze.

Profimedia
 

Britanska glumica Morin Lipman, poznata po filmu „Pijanista“ koja je istaknuti borac protiv antisemitizma, za časopis Jewish Chronicle je izjavila da je Goldi Meir religija bila sastavni deo ličnosti i da joj se odluka da je glumi neko ko nije Jevrejin čini lošom.

S druge strane sama Helen Miren smatra da su takva pitanja sasvim legitimna i da je i sama imala dilemu da li je prikladno da ona glumi Goldu, otkrivajuću da je reditelju rekla da dobro dobro razmisli da li je ona prava osoba za tu ulogu.

 - On je hteo baš mene i krenuli smo sa snimanjem - izjavila je glumica.

Originalni filmski snimci u kombinaciji sa arhivskim

Film je prikazan na Berlinskom festivalu a sada je objavljen i zvaničan trejler.

Golda donosi priču o prvoj izraelskoj premijerki tokom ključnih 19 dana Jomkipurskog rata u kojem je učestvovala koalicija arapskih država predvođena Egiptom i Sirijom protiv Izraela koji je od 6. do 25. oktobra bio na rubu potpunog kolapsa. Pred premijerkom su ogromni problemi koji se ne tiču “samo” odbrane zemlje, nego i Vlade koja ne veruje u njene sposobnosti.

Profimedia
 

Arhivski snimci u kombinaciji s originalnim filmskim snimcima naglašavaju važnost odluka koje su Meir, Vlada i Izrael u  morali donositi, a već je u trejleru istaknut i problem položaja žene na visokoj političkoj poziciji kao i manjak poštovanja koji takav položaj ženi donosi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike