Kazna od 36.000 dolara za prodaju LGBT knjige: Sve zbog plastične folije!

16.07.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Kristijan Njari, kreativni direktor kompanije "Lira", rekao je da je kazna nesrazmerna, da je zakon nejasno formulisan i da će knjižara iskoristiti sva pravna sredstva

Kazna od 36.000 dolara za prodaju LGBT knjige: Sve zbog plastične folije!
Copyright Profimedia

Druga po veličini mađarska knjižara "Lira" saopštila je da planira da otpočne sudski postupak nakon što je dobila visoku kaznu od Vlade zbog prodaje britanskog veb-stripa i grafičkog romana sa LGBT tematikom za maloletnike bez zatvorenog omota.

Vladina kancelarija u Budimpešti izrekla je novčanu kaznu "Liri" od 12 miliona forinti (36.000 dolara), rekavši da je prekršila zakon prodajom romana "Heartstopper" britanske autorke Alis Oseman, pored ostalih knjiga za maloletnike, a da ih nije umotala u plastičnu foliju, preneo je Rojters.

Profimedia
 

Zabrana "prikazivanja i promocije homoseksualnosti"

Kristijan Njari, kreativni direktor kompanije "Lira", i sam poznati autor, rekao je da je kazna nesrazmerna, da je zakon nejasno formulisan i da će knjižara reagovati po zakonu. Dodao je da će biti iskorišćena sva pravna sredstva koja su na raspolaganju.

Vlada premijera Viktora Orbana promoviše izrazito hrišćansko-konzervativnu agendu i usvojila je 2021. zakon kojim se zabranjuje "prikazivanje i promocija homoseksualnosti" među mlađim od 18 godina, uprkos snažnim kritikama grupa za ljudska prava i Evropske unije. Smatralo se da je ta mera odjeknula kod Orbanovih konzervativnih glasača na selu, uoči njegove pobede u četvrtom mandatu na izborima 2022.

Profimedia
 

Nejasan zakon

Njari je rekao da je zakon u nekoliko tačaka nejasan i dodao da su neki izdavači već dobrovoljno upakovali svoje knjige, pokušavajući da poštuju pravila, ali da nije jasno da li je dovoljno da knjige, na koje se odnosi zakon, stavljaju na policu za literaturu namenjenu odraslima. On je rekao da je drugo pitanje da li će knjige sa LGBT tematikom, namenjene odraslima, takođe morati da budu upakovane ili će moći da se prodaju bez omota.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike