Šokantni detalji o grupi "Wham!": Zašto je Džordž Majkl samo jednoj osobi mogao da prizna da je gej (FOTO/VIDEO)

12.07.2023

20:00

0

Uspeli su prvi da održe koncert u Kini, stvarali najveće hitove i rastali se kad je bilo najlepše

Šokantni detalji o grupi "Wham!": Zašto je Džordž Majkl samo jednoj osobi mogao da prizna da je gej (FOTO/VIDEO)
Grupa "Wham" - Copyright Profimedia

Dokumentarni film o čuvenom pop bendu iz osamdesetih godina "Wham!", koji su činili Džordž Majkl i Endru Ridžli, prikazan je na Netfliksu, a u njemu se otkrivaju mnoge stvari koje do sada nisu bile poznate javnosti.

Profimedia
 

Između ostalog kako je Džordž Majkl odlučio da saopšti da je gej, kako je "Wham!" umesto benda "The Queen" postala prva pop grupa iz Amerike koja je osvojila Kinu i na kraju zašto su se raspali iako su bili u jeku popularnosti.

Priznanje Džordža Majkla

 Džordž Majkl je prvi put priznao da je gej na Ibici tokom snimanja spota.

- To je bio naš prvi kontakt sa svetom slavnih i njihovim životima. Dva mlada tipa, koja su hedonisti, sada snimaju spotove na Ibici - ispričali su Endru Ridžli i Džordž Majkl, a Netfliks prikazao u arhivskom snimku koji je deo dokumentarca.

 Evo kako je on svom najboljem drugu iz benda priznao da je gej.

Profimedia
 

- Jednog jutra zazvonio mi je telefon. Bio je to Džordž. Pitao me je mogu li da dođem kod njega u sobu da popričamo. Prošao sam kraj bazena i ušao u sobu. Unutra je bila i Širli, raskinuli smo, ali smo bili dobri prijatelji. Džordž me pogledao i rekao: "Nisam znao kako da ti ovo saopštim, ali ja sam gej. Ako ne gej, onda sigurno biseksualan - prisetio se Endru tog dana, prenosi 24sata.hr.

Iako Džordž nije bio siguran kako će Endru reagovati, njega u u principu, nije bilo briga.

- Njegova seksualnost nije imala nikakvog uticaja na nas. Hteo sam da bude srećan - kazao je Endru. Džordž je želeo odmah to da saopšti svojim roditeljima, ali su ga nagovorili da od toga odustane. Ne zbog benda, već su svi strahovali od njihove reakcije.

Zaključana strana ličnosti

Džordž je svoju "gej stranu" zbog uspeha benda i reakcije roditelja odlučio "da zaključa". Stvorio je osobu za scenu koja je bila potpuna suprotnost njegovom karakteru.

Kritičari su bili prilično oštri prema muzici "Wham!", što je posebno teško palo Džordžu.

Profimedia
 

Njega je posebno povređivalo kad su pisali da su njihove pesme, izvođenje i stajling sra**.

U međuvremenu, dogovorena je nova velika turneja u kojoj su imali puno veća ovlašćenja nego na prethodnoj. Brigu o njihovom stajlingu sada je preuzeo Endru.

- Znao sam da će nas fanovi obožavati ako Endru bude birao odeću. Oduvek je imao stila - kazao je Džordž.

- "Gurao" sam sportski stil. Puno žutog i crvenog. Klinci su obožavali kako izgledamo - prisetio se Endru.

Bacanje publike u trans

- Imao je badminton lopticu. Trljao bi je po stomaku i onda bacio u publiku. Ovi su eksplodirali -  priseća se Ridžli sa smehom njihovih nastupa na turneji.

- Nikad se nisam video kao idol tinejdžerima. Bio sam sramežljiv. Tad sam shvatio da prodajem i svoj fizički izgled - nadovezuje se Majkl.

Profimedia
 

Britanska turneja je megauspešna. Ostrvo luduje za njima, a oni se vraćaju kući. U domove svojih roditelja. Bez kinte. Iako sad gotovo svi u Britaniji znaju ko su oni, i dalje nemaju dovoljno novca ni za novi komad odeće.

Shvataju da im treba ozbiljan menadžer, i tu u priču upada Simon Napier-Bell.

Pre toga većinu novca od ulaznica, više od 95 posto, uzimale su im iz muzičke kuće i menadžeri.

- Svi hoće slavu, a onda se kasnije sete da žele da budu bogati - branili su se oni koji su do tada na njima dobro zarađivali.

Džordž preuzima sve konce u bendu

U bendu je tada Džordž preuzeo gotovo sve "konce". Endru shvata da je Majkl bolji tekstopisac i producent. Uglavnom, da je bolji od njega. Ali to mu ne smeta. Ipak mu je to najbolji prijatelj. On sada učestvuje samo u snimanjima pesama. Sve drugo pokriva Majkl.

Tada je odlučeno kako će "Careless whisper" biti solo pesma Džordža Majkla. On putuje u Ameriku kod legendarnog Jerryja Wexlera da mu producira pesmu, ali rezultat je, smatraju momci, užasan.

- Bilo je to kao da je neko izvadio utrobu te pesme - kažu u dokumentarcu Džordž i Endru.

Majkl odlučuje kako će sve ponovno da napravi. Ovog puta kako treba, kako je od početka to zamislio, pa se zatvara u studio.

Sećate se verovatno legendarne saksofon deonice na toj pesmi. Majkl  je poslušao čak deset saksofonista pre nego što je pronašao onoga (Steve Gregory) koji je imao "savršen zvuk". Takav je bio. Hteo je da bude sve savršeno.

Džordž nije bio svestan koliko je talentovan

- Džordž nije bio svestan koliko je talentovan, samopouzdanje mu je raslo, ali i dalje mu je smetalo što "pljuju" njegove pjesme. Što kritičari veruju kako on nije dobar tekstopisac - kaže Endru.

U Americi je singl "Careless whisper" izdat pod potpisom "George Michael feat. Wham". Za njega preko bare gotovo niko nije čuo, pa su se složili da bude tu i ime benda, koje je ipak donekle poznato u toj zemlji.

Organizovana je i turneja u Americi, koncerti su bili posećeni, rasla im je popularnost i tu, ali i dalje su bili daleko od najvećih zvezda. U najbolju ruku, po američkim standardima, bili su "C lista" selebritija.

Za vreme turneje mediji više pažnje pridaju Endruu nego Majklu. Puno im je zabavniji. Svako veče izlazi, svako veče je s drugom damom, povezuju ga sa deset žena odjednom... On živi život rok zvezde, a Džordž penzionera. Samim tim je i "dosadniji" medijima.

Kako su nastali najveći hitovi

U Netfliksovom dokumentarcu prisetili su se i kako su nastali neki od njihovih najvećih hitova.

"Wake me up before you go-go" je nastala od poruke na vratima Endruove sobe. Džordž je to veče spavao u dnevnoj sobi kod Ridgeleyja, a Endru mu je ostavio poruku na svojim vratima. Na njoj je pisalo "Wake me up up before you go", pa je Endru dodao još jedno "go", kad je već slučajno dvaput napisao 'up'. Onako, iz šale.

- Pomislio sam kako je to sjajan naziv za pesmu - kazao je Majkl. Nije im dugo trebalo da "slože" ostatak kultne pesme.

"Slučajno" je nastala i legendarna "Last Christmas". Dvojac je gledao fudbalsku utakmicu u kući Džordžovih roditelja, kada je on kazao: "Moram na sprat ".

Uskoro se vratio s napisanom "Last Christmas". Odmah je znao da će to biti svetski hit.

- U spotu su nam točili pravo vino. Zato je sve tako divlje. Jedva vidiš ljude od sve te kose - prisetio se Ridžli kroz smeh njihovog velikog hita.

"Last Christmas" ipak ne osvaja vrh lista te godine. Na prvom mestu završila je te 1984. "Feed the world", u čijem je nastajanju i Majkl učestvovao.

Džordža je taj "poraz" zaboleo, ali kad već mora da izgubi od nekoga, bolje da to bude od pesme koja će prikupiti milione u donacijama za Etiopiju. I "Wham!" odlučuje sve tantijeme od "Last Christmas" da u humanitarne svrhe.

Džordžu napokon polako počinje da dolazi i ono što je sve vreme hteo više od ičega. Priznanje kolega da je dobar u svom poslu.

- Vidi se da je sjajan tekstopisac. Ima ono što bismo ja i Dejvid Bouvi voleli da smo imali sa dvadesetak  godina kao on - kazao je Elton Džon 1985. godine o Majklu.

Kako su osvojili Kinu

Da bi završili misiju koju su sebi zadali, a to je da postanu najveći bend na svetu, moraju da osvoje Ameriku. A kako osvojiti Ameriku? Pa preko Kine.

Njihov menadžer Simon Napier-Bell došao je na genijalnu ideju. Dogovara im nastup u Kini.

- Mi smo prva moderna pop grupa koja je otišla tamo. Privukli smo pažnju na sebe. Odmah su počeli da nam stižu pozivi iz celog sveta. Sve se promenilo u i Americi nakon nastupa u Kini - priseća se dvojac kineske avanture iz 1985. godine.

Profimedia
 

Na snimcima u Netfliksovom dokumentarcu vide se kineski komunisti kako zamahuju kukovima na dotad nepoznate ritmove. Slika koja se momcima urezala u pamćenje.

"Kulturna revolucija u Kini. Britanski sastav oduševio publiku na koncertima", nizali su se izveštaji u vodećim svetskim medijima. Priča kaže kako su "The Queen" i Fredi Merkjuri trebalo da budu "prvi stranci u Kini", ali je menadžer "Whama!" to uspešno sabotirao.

Kinezima je poslao promo plakat benda na kojem su dva "obična" momka koja pevaju, kao i plakat grupe "The Queen", gde su ovi u "ekstravagantnim izdanjima". Očekivano, Kinezi su odabrali "obično" nad "neobičnim".

Svi ga znaju, a zapravo ga niko ne zna

Džordž Majkl je iste godine pozvan i na veliki Live aid koncert u Londonu, ali, uprkos uspehu, sve mu je teže. Ni on ni Endru nisu planirali da "Wham!" traje večno. Ali kako je krenulo, koliko albuma prodaju, koliko nastupaju, pred koliko ljudi... Uspeh koji je tražio sad ga proganja. Nastavi li "Wham!" da rastura, Džordž neće moći "da izađe iz ormara".

Profimedia
 

Džordž Majkl postaje sve depresivniji. Velika je zvezda, svi ga znaju, a zapravo ga niko ne zna. Pravog sebe je gurnuo u drugi plan zbog uspeha.

Iako su bili na vrhuncu, iako su bili na prvim mestima top lista i mogli su da "okrenu" ogroman novac zajedno, odlučuju kako je "Wham!" došao svom kraju.

Poslednji koncert, a dogovorili su da bude samo jedan oproštajni, održali su na Vembliju  28. juna 1986. godine pred 72.000 ljudi.

"Wham!" nije zamišljen za sredovečnost

Program je trajao punih osam sati. Naslovnice britanskih medija tih dana ništa drugo nije zanimalo osim raspada popularnog pop sastava.

- Na kraju koncerta Džordž me zagrlio. "Ništa ovo ne bih mogao bez tebe", kazao mi je - ispričao je Endru i dodao:

- "Wham!" su dvojica mladića."Wham!" nije zamišljen za sredovečnost. Mi smo svoje snove ostvarili.

- To je bio najprijateljskiji razlaz u istoriji muzike - kazao je Džordž.

Profimedia
 

Nakon raspada dvojac je ostao u prijateljskim odnosima. Džordž Majkl je napravio svetsku karijeru, dok se Endru oprobao u formuli, muzici, glumi... Bez preteranog uspeha. 

Ponekad je Endru bio gost na Majklovim koncertima.

Od tantijema grupe i od pesme "Careless whisper", koju su zajedno napisali, Endru danas lepo živi. Učestvuje u raznim humanitarnima akcijama i, sudeći po njegovom Instagram profilu, uživa u biciklizmu.

Majkl je preminuo 25. decembra 2016. godine.

- Srce mi je slomljeno zbog gubitka mog prijatelja - oglasio se tada Ridžli.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike