Završen prvi deo 10. Šekspir festivala: Njujork, smeh i ovacije u Čortanovcima (FOTO)

07.07.2023

14:45

0

“Ukroćena goropad”, "Romeo i Julija", "Perikle" samo su neke od predstava koje su se mogle videti

Završen prvi deo 10. Šekspir festivala: Njujork, smeh i ovacije u Čortanovcima (FOTO)
"Bogojavljenska noć" na Šekspir festivalu - Copyright Srđan Doroški

U Čortanovcima je završen prvi deo jubilarnog 10. Šekspir festivala.

Poslednje festivalsko veče pripalo je mladim glumcima Inđije okupljenim oko Kreativnog centra “Artelje”, čija se predstava “Ukroćena goropad” našla u okviru pratećeg programa ovogodišnjeg festivala.

Srđan Doroški
 

Glavni program ovog jedinstvenog festivala, otvoren je 29. juna premijernim izvođenjem predstave “Bogojavljenska noć” koja je nastala saradnjom Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Šekspirovu čuvenu komediju na scenu je vešto i maštovito postavio mladi reditelj Ivan Vanja Alač.

Moj prvi Šekspir

“Bogojavljenska noć” je prva predstava u okviru novog festivalskog programa “Moj prvi Šekspir” osmišljenog sa ciljom podrške mlađoj generaciji pozorišnih stvaralaca da se prvi put profesionalno susretnu sa delom Šekspira i na scenu postave jedan Šekspirov komad.

Mladi glumački ansambl koji je publiku osvojio duhovitim i veštim izvođenjem sa scene je ispraćen ovacijama publike.

Srđan Doroški
 

Početak desetog Šekspir festivala obeležio je i direktor i osnivač Nikita Milivojević.

Već tradicionalnim zvonom, ispred ogromne festivalske “torte” izrađene u obliku Šekspirovog Globa publici se obratio sledećim rečima: “Dobrodošli i hvala vam što dolazite. Srećan nam deseti Šekspir festival! Idemo u narednih deset godina”!

Sjajna festivalska atmosfera u Vili Stanković nastavljena je sledeće veče izvođenjem predstave “Romeo i Julija” Jerevanskog državnog kamernog pozorišta.

Srđan Doroški
 

Brojni i energični ansambl pozorišta koje na Šekspir festival stiže iz daleke Jermenije doneo je publici zanimljivo savremeno tumačenje najčuvenije ljubavne priče svih vremena.

Londonski "Perikle"

Predstava „Mabget, košmar za dvoje“ turskog Tiyatro BeReZE donela nam je novu, hrabru i  izuzetno zabavnu  adaptaciju Šekspirovog tzv. „Škotskog komada“.

Predstava je zbog loših vremenskih uslova održana u Pozorištu mladih, što nije uticalo na brojnost publike koja je ovacijama ispratila goste iz Turske. “Magbet, košmar za dvoje” opravdano je predstava koja privlači pažnju velikog broja pozorišnih festivala širom sveta.

Srđan Doroški
 

Publika Šekspir festivala verovatno će dugo pamtiti predstavu “Perikle” u izvođenje londonskog Flute Theatre. Predstavljan kao „pozorište flauta” i „najbolji Perikle poslednjih nekoliko godina”, predstava Flute Theatre nam donosi jednog revolucionarnog Šekspira kroz surovu i minimalističku adaptaciju kroz nekolicinu stolica i muzičke instrumente.

Katarzični kolektivni ples publike i ansambla predstave na pozornici Vile Stanković verovatno je jedan od najlepših momenata viđenih na Šekspir festivalu.

Srđan Doroški
 

Program festivala u Vili Stanković zaokružen je repriznim izvođenjem predstave “Bogojavljenska noć”. Opuštenije nego na premijeri, šarmantno i vešto mlada ekipa predstave izazvala je salve smeha brojne publike.

Inventivna i hrabra tumačenja Šeskpira

Prateći program je i ove godine uključio inventivna i hrabra tumačenja Šeskpira. Nakon izvođenja predstave „Perikle“, u okviru glavnog programa 10. Šekspir festivala, ekipa Flute Theatre je ovu predstavu adaptiranu svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom, putem serije senzornih igara na Kamernoj sceni SNPa izveo za osobe sa autizmom.

Srđan Doroški
 

U Pozorištu mladih izvedena je predstava iz Njujorka  „Posle Otela“ autorke Gie Forakis, originalna crna komedija kroz koju nas ovoga puta vodi jedna od čuvenih Šekspirovih ’’Luda’’.  

Nastavak u oktobru

Izložba fotografija „Šekspir festival: Prvih 10 godina“ je tokom trajanja festivala publiku u Vili Stanković podsetila  na nastanak i razvoj jednog od najznačajnijih međunarodnih festivala u Srbiji koji je u proteklih 10 godina bio domaćin 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta!

Festival će 12. oktobra biti zatvoren gostovanjem pozorišta Pitera Bruka “Théâtre des Bouffes du Nord”  i Šekspirovim sonetima u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlote Rempling.

Francusko-britanska produkcija “Šekspir – Bah” predstaviće nam sonete Vilijama Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha u izvođenju Remplingove i Sonje Vider Aterton (violončelo).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike