Emotivan trenutak koji će zauvek ostati u sećanju: Otvorena izložba posvećena Siniši Mihajloviću i Paolu Rosiju (FOTO)

07.07.2023

12:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioci će moći da vide brojne trofeje, dresove, lopte, kopačke, fotografije i druge predmete dvojice sportista

Emotivan trenutak koji će zauvek ostati u sećanju: Otvorena izložba posvećena Siniši Mihajloviću i Paolu Rosiju (FOTO)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Izložba "U sećanje na Paola Rosija i Sinišu Mihajlovića" otvorena je sinoć u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i trajaće do 3. avgusta. Na otvaranju izložbe posvećene dvojici čuvenih fudbalera, vrpcu su svečano presekli Rosijeve ćerke Sofija Elena i Marija Vitorija, deca Dražena Mihajlovića Andrea i Filipa, uz ambasadora Italije Luku Gorija i ministarku kulture Srbije Maju Gojković.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Emotivan trenutak

U obraćanju prisutnima, Rosijeva supruga Federika Kapeleti je istakla da je to emotivan trenutak za nju i decu, i da se radi o posebnoj izložbi o dva šampiona, Rosiju koji je "predstavljao svoju zemlju na najbolji mogući način i Siniši koji je bio jako voljen u Italiji".

- Izložba će vam pomoći da vidite šta su učinili tokom svojih profesionalnih života, ali bili su mnogo više od toga, i danas žive u našim srcima, i u čitavom svetu - rekla je Kapeleti.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Most koji je spajao dva naroda

Sinišin brat Dražen Mihajlović je istakao da je otvaranje izložbe veoma emotivan momenat za njega i zahvalio se svima uključenima u njenu pripremu, a posebno ministarki Gojković, koja je kao gradonačelnica Novog Sada pomogla u organizaciji Sinišine oproštajne utakmice 2007. godine.

- Siniša je bio most koji je spajao dva naroda - Srbe i Italijane. Ovde, kad kažemo Siniša Mihajlović prva asocijacija je Crvena zvezda i Italija, a u Italiji Srbija - ocenio je Mihajlović.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Na prvom mestu čovek velikog srca

Gojkovićeva je rekla da je otvaranje izložbe za nju veoma emotivan momenat, pošto je za "Mihajlovića vezivalo dugogodišnje lično i porodično prijateljstvo".

- Legendarni srpski fudbaler i na prvom mestu čovek velikog srca, ostavio je neizbrisiv trag u svetu sporta. Svojom jedinstvenom pojavom i životnim stavom, osvojio je srca mnogobrojnih ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svetu“ širom planete - istakla je ministarka i dodala da je Mihajlović bio nezamenljivi reprezentativac, jedan od ključnih igrača Crvene zvezde, šampiona Evrope, ljubimac navijača u svojoj zemlji, Italiji i širom sveta.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Njegova ljubav prema svom narodu i državi, dobročinstvo, plemenitost i humanost, ostaće zabeleženi kao redak božji dar. Dobrim delima nesebično je vraćao nadu u bolje sutra, na prvom mestu deci i omladini bez roditeljskog staranja - podsetila je srpska ministarka. Prema njenim rečima, Mihajlović i Rosi su "bili najbolji predstavnici svojih zemalja, šampioni sveta i Evrope, majstori fudbala i uzori mladima, a na prvom mestu dobre osobe i jake ličnosti", a ovom izložbom "čuvamo uspomenu na njih".

Obe porodice otvarale vrata

Gori je rekao da su čuveni igrači bili omiljeni - Rosi je postao heroj nacije donevši 1982. godine Italiji treću svetsku titulu na Mundijalu u Španiji, dok je Mihajlović bio otelotvorenje povezanosti dva naroda, koji je "uspeo da ujedini navijače pola Italije".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Izložba "U sećanje na Paola Rosija i Sinišu Mihajlovića" predstavlja brojne trofeje, dresove, lopte, kopačke, fotografije i druge predmete dvojice sportista, ali i njihovih saigrača, poput Rosijeve "Zlatne kopačke" iz Španije. Direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Ćinkota je istakao važnost izložbe, dodavši da je "fudbal kultura, i predivan most između dve zemlje".

Direktor izložbe Marko Skembri je rekao da su mu u pripremi izložbe obe porodice otvorile svoja vrata i omogućile da "uzme važne i lične stvari". Organizator izložbe je Word Camp International i Fondacija Paolo Rosi, glavni pokrovitelji su Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike