Diznijeva „Fantazija“ Beogradske filharmonije na novoj lokaciji: Spektakl kakav do sada nije viđen

28.06.2023

14:00

0

Usled nestabilnih vremenskih uslova, koncert se pomera na novo mesto

Diznijeva „Fantazija“ Beogradske filharmonije na novoj lokaciji: Spektakl kakav do sada nije viđen
Beograska filharmonija na Ušću - Copyright Marko Đoković

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc spremaju se za Diznijevu „Fantaziju“ uživo koju će izvesti na besplatnom koncertu na otvorenom 2. jula 2023. godine u 20.30, kao krunu proslave stogodišnjice orkestra.

Usled nestabilnih vremenskih uslova, koncert se pomera u Blok 14, odnosno u Park prijateljstva.

Marko Đoković
 

Zbog sigurnosti bine koja treba da bude postavljena na stabilnijoj podlozi nego što je to moguće na tradicionalnom filharmonijskom terenu u Bloku 13 zbog kišnog vremena, lokacija koncerta na otvorenom se neznatno pomera na poljanu prekoputa, odnosno na mesto uobičajeno za organizovanje velikih koncerata.

Diznijeva „Fantazija“ uživo prvi put na našim prostorima

Diznijevai „Fantazija“ uživo se izvodi prvi put na našim prostorima, a Filharmonija poziva sve generacije da uživaju u najlepšem animiranom spektaklu svih vremena uz čuvene numere klasične muzike koje će orkestar izvoditi ispod velikog ekrana.

Mnogi se sećaju antologijskih scena, poput neodoljivog baleta nilskih konja ili Mikija Mausa dok ga muči metla, ali će imati priliku i da vide nove animacije.

Profimedia
 

Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju – visokokvalitetnu projekciju visoke definicije, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine „Fantazija“ i filma „Fantazija 2000“, zvanično nikada prikazanog na našim prostorima.

Borba Mikija Mausa i metle

Tako će koncert otvoriti zvuci iz čuvene Pete simfonija Ludviga van Betovena, i to iz „Fantazije 2000”, odmah za njom slede delovi iz originalnog Diznijevog filma uz “Pastoralnu simfoniju” istog kompozitora, segment iz “Krcka Oraščića” P. I. Čajkovskog i, posebna poslastica – “Mesečina” K. Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne „Fantazije” 1940.

Profimedia
 

Potom će Filharmonija odsvirati „Žar pticu” I. Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz „Fantazije 2000”, zatim antologijski „Ples časovnika” A. Ponkijelija i „Čarobnjakovog učenik” P. Dikaa, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle – koji je “krivac” za nastanak ovog dugometražnog remek-dela.

Koncert će u finale uvesti prizori iz nove verzije „Fantazije” uz kompozicije „Sjaj i raskoš” (E. Elgar), „Rimske pinije” (O. Respigi), kao i „Karneval životinja” (K. Sen-Sansa). Koncert počinje u 20.30, a kapije za publiku se otvaraju u 17.30.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike