"Ogladneli" student otkrio kako je umetničko delo od 120.000 dolara završilo u njegovom stomaku: Želja za pet minuta slave ili pobuna

25.06.2023

12:00

0

U intervjuu za Gardijan otkrio kako je muzejski eksponat završio u njegovom stomaku

"Ogladneli" student otkrio kako je umetničko delo od 120.000 dolara završilo u njegovom stomaku: Želja za pet minuta slave ili pobuna
Umetnička instalacija vredna 120.000 dolara - Copyright Profimedia

U Muzeju umetnosti Lium u Seulu 1. maja "ogladneli" student umetnosti skinuo je bananu sa umetničke instalacije "Komičar" italijanskog vizuelnog umetnika Mauricija Katelana i pojeo je.

Profimedia
 

Reč je o Noh Hyun-soo južnokorejskom studentu koji je u intervjuu za Gardijan otkrio kako je uspeo da usred bela dana i ispred čuvara u muzeju savremene umetnosti pojede umetničko delo vredno 120.000 evra.

Nije bilo alarma

-  Nije bilo alarma koji bi zaštitio umetničko delo; bananu zalepljenu na zid i niko me nije pokušao zaustaviti kad sam je ogulio. Bio sam u muzeju umetnosti u Seulu pre nekoliko godina, ali 1. maja bio sam prvi put da vidim "Komičara".  Ulaz u galeriju, bio je besplatan. Bila je gužva, a oko "Komičara" je stajalo desetak  ljudi. Atmosfera unutar muzeja bila je mirna - ispričao je ovaj južnokorejski student o trenutku koji je prethodio činu skidanja banane sa zida, koja se inače menja na svakih nekoliko dana.

Profimedia
 

A zatim je dodao:

- Zanimljivo, kada sam se približio drugom umetničkom delu da ga jasnije vidim, oglasio se alarm i čuvari su me zaustavili. Ali kad sam prišao "Komičaru" nije bilo alarma. Tako da me ništa nije sprečilo kad sam skinuo traku da skinem bananu sa zida i ogulim je.

Međutim on je ubeđen da je banana izložena da bi je neko na kraju pojeo.

- Nakon što sam završio, stavio sam koru banane ispod trake na zidu. Tada mi je čuvar rekao "Samo malo", ali me nije pokušao zaustaviti ni na koji način. Razgovarao sam sa čuvarima. Izgledali su kao da im je neprijatno.

Vandalizam ili pažnja za publicitetom

Neki su ovaj postupak južnokorejskog studenta ocenili kao vandalizam a drugi kao pažnju za publicitetom.

Profimedia
 

- U novinama je pisalo da je moje jedenje banane čin pobune ili da sam gladan. Mislim da je na javnosti da o tome odluči. Neki ljudi vide moje jedenje banane kao jednostavno vandalizam. Drugi kažu da je to učinjeno zbog publiciteta i ja se slažem. Čin oštećivanja tuđeg umetničkog dela učinio me slavnim. Bio sam običan čovek, a evo me sada kako dajem  intervju za Gardijan - zaključio je ovaj student.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike