Kontroverzna odluka Nacionalne galerije u Londonu: Dvostruki portret Vilijama i Harija skinut sa zida (FOTO)

12.06.2023

11:35

0

"Bili su tako slatki. Bili su tako bliski, to su bili dani"

Kontroverzna odluka Nacionalne galerije u Londonu: Dvostruki portret Vilijama i Harija skinut sa zida (FOTO)
Prinčevi Vilijam i Hari - Copyright Profimeda

Dvostruki portet prinčeva Vilijama i Harija neće više visiti na zidovima čuvene Nacionalne galerije u Londonu, koja uskoro otvara vrata nakon velike obnove koja je koštala više miliona funti, prenosi Jutarnji list.

Portret, koji je naslikala slikarka Nicky Phillips 2008. godine, prikazuje danas jednu potpuno nezamislivu situaciju, dva brata u vrlo prisnom i prijateljskom odnosu, ali i Vilijama s kosom.

Profimedia
 

Braća inače nikada pre nisu formalno pozirala nekom umetniku sve dok Nacionalna galerija portreta nije naručila da Nicky Phillips naslika sliku čija je vrednost 11 hiljada funti.

Prvi i zadnji portet prinčeva

Slika prikazuje prinčeve u neobaveznom razgovoru tokom izmišljenog trenutka neposredno pre nego što će napustiti bivšu rezidenciju kraljice majke.

Nicky Phillips  je prošle godine otkrila detalje vezane za nastanak tog prvog, a kako sada stvari stoje i zadnjeg dvostrukog portreta kraljevske braće u jednoj od epizoda serije „Keeping Up with the Aristocrats”.

- Bili su tako slatki. Bili su tako bliski, to su bili dani - prisetila se umetnica.

Ona je navela kako kako je tražila da ih portretiše u svom ateljeu u Južnom Kensingtonu i pristali su „što je bilo neverovatno. Bili su u punoj uniformi i samo su hodali okolo, ulazili u kuću i niko od mojih suseda nije ništa primetio, a to se dogodilo pet puta”.

Profimedia
 

Slika je bila izložena i kritikama, priznala je autorka portreta, da je Vilijamu naslikala previše kose. Međutim prinčevi su, kaže, bili oduševljeni rezultatom.

Filips je rekla i da je „posebno zadovoljna” kako je ispao Harijev profil uključujući „njegov slomljeni nos”. Proćelavi Vilijam, otkrila je, nije se žalio što je dobio više kose nego što je u tom trenutku stvarno imao.

Da li je Kejt Midlton zahtevala skidanje slike?

Sama najava da slika više neće biti izložena izazvala je, međutim, u Velikoj Britaniji brojna nagađanja i kontroverze.

Nakon velikog intervjua princa Harija i njegove supruge Megan Markl s Oprom Vinfri i Netfliksove dokumentarne serije, sve dublji kraljevski razdor naveo je britanske medije da nagađaju šta se zapravo dogodilo sa slikom.

Profimedia
 

Neki, naime, smatraju, iako nemaju dokaze, da je Vilijamova supruga Kejt Midlton, koja je inače pokrovitelj Nacionalne galerije portreta, iskoristila svoj položaj kako bi izvršila pritisak da ovaj dvostruki portet bude skinut sa zida Nacionalne galerije.

Iz Nacionalne galerije portreta koja je zatvorena od 2020. rekli su da slika nije bila izložena još od avgusta 2018. i da se rotira kao uostalom i 250.000 drugih dela u njenoj zbirci.

- Možemo izložiti samo mali deo unutar naše zgrade - istakli su u saopštenju za Artnet News.

Profimedia
 

- Redovno pozajmljujemo svoja dela, kako u zemlji tako i u inostranstvo. Ovaj portret Nicky Philipps bio je uključen u putujuću izložbu "Tudors to Windsors" koja je putovala od 2018. do 2021. godine - saopštili su iz Nacionalne galerije.

U svakom slučaju ovaj dvostruki portet prinčeva koji podseća na njihovu bratsku ljubav više neće biti dostupan za posetioce Nacionalne galerije u Londonu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike