Šokantan prizor u jednom supermarektu: Saznajte gde se nalazi (FOTO)

16.06.2023

10:45

0

Autor: Dejan Ćirić

U okviru ovog projekta, umetnik istražuje procese performativnog otelotvorenja i javnog govora kroz studije figura

Šokantan prizor u jednom supermarektu: Saznajte gde se nalazi (FOTO)
Izložba Darka Dragičevića - Copyright Promo/Marina Ćuruvija

Izložba „Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure“ Darka Dragičevića biće otvorena u petak, 16. juna, u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnikom održaće se u subotu, 17. juna, u 18 časova. Kustos je Miroslav Karić, a izložba će biti otvorena do 21. avgusta.

Promo/Christina Ciupke
 

Umetničko-istraživački projekat "Exhaustion and Exuberance or I Can, I Can’t: Four Figure Studies" autora Darka Dragičevića izveden je i dokumentovan na lokacijama u Berlinu i Beogradu između aprila 2021. i novembra 2022. godine. U okviru pomenutog projekta, umetnik istražuje procese performativnog otelotvorenja i javnog govora kroz studije figura, odnosno rekonstrukcija u vidu intervencija u javnom prostoru karakterističnih za lokacije na kojima su izvedene, kao i kroz procese audio-vizuelne dokumentacije.

Promo/Christina Ciupke
 

Ispitujući kako njegovo istraživanje utiče na društvene specifičnosti odabranih lokacija u berlinskom i beogradskom urbanom prostoru, umetnik posebno obraća pažnju na svoje dugoročno prisustvo kao istraživača i kratkoročno kao izvođača tokom intervencija. Na taj način, Dragičević dalje analizira kako se predloženi istraživačko-izvođački procesi manifestuju na odabranoj lokaciji i kakav je odnos publike prema izvedenim rekonstrukcijama.

Kolaps i pad

U duhu holandskog teoretičara Jana Vervurta koji se u eseju "Exhaustion and Exuberance: Ways to Defy the Pressure to Perform" (Načini da prkosite pritisku (pro)izvođenja) - Sternberg Press, 2010. pita: „Ali šta bi značilo odupreti se društvenom poretku u kojem visoke performanse postaju sve veći zahtev, ako ne i norma?”, Dragičević je izabrao četiri postojeća umetnička dela u kojima svaka od figura, kroz svoj položaj i držanje u odabranoj prostornoj lokaciji, izražava ne visoku performativnost, već upravo kolaps i pad. Istovremeno, svaka figura predstavlja i oličenje neke vrste uzbuđenja, jer je spremna da prihvati apsurdnost svoje pozicije. Ovde, prepuštanjem padu, i na taj način odupiranjem vertikalnosti visokih performansi, figura van statične slike gradi otpor tokom svakog ponovnog izvođenja.

Promo/Christina Ciupke
 

Darko Dragičević (1979, Beograd) jeste vizuelni/performans umetnik, filmski stvaralac i predavač koji od 2003. godine predstavlja svoj rad na međunarodnoj sceni. Proširujući pojam umetničke prakse, kreće se između oblasti vizuelnih umetnosti, performansa, koreografije i filma. Studirao je filmsku i televizijsku produkciju na Njujorškoj filmskoj akademiji u Njujorku i vizuelne umetnosti na Međunarodnom koledžu za umetnost i nauku u Milanu, gde je diplomirao vizuelnu komunikaciju i magistrirao vizuelne umetnosti. Živi i radi u Berlinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike