Harison Ford, Džordž Lukas i Stiven Spilberg na crvenom tepihu: Poslednja avantura Indijane Džonsa premijerno u Los Anđelesu (FOTO)

15.06.2023

16:15

0

Neizostavan je bio i Džejms Mangold reditelj kome je pripala čast da režira ovaj peti deo o legendarnom junaku

Harison Ford, Džordž Lukas i Stiven Spilberg na crvenom tepihu: Poslednja avantura Indijane Džonsa premijerno u Los Anđelesu (FOTO)
Premijera filma u Los Anđelesu - Copyright Promo/MegaComFilm

U Los Anđelesu sinoć je održana premijera filma "Indijana Džons i artefakt sudine" (Indiana Jones and the Dial of Destiny), a crvenim tepihom prošetali su glavni akteri filma Harison Ford i Fibi-Voler Bridž, kao i glumci Mads Mikelsen, Tobi Džouns, Karen Alen i drugi.

Pred fotoreporterima našli su se i čuveni sineaste Stiven Spilberg reditelj prvih nastavaka ove franšize i Džorž Lukas tvorac lika Indijane Džons.

Promo/MegaComFilm
 

Neizostavan je bio i Džejms Mangold reditelj kome je pripala čast da režira ovaj peti deo o legendarnom junaku, arheologu, a po najavama autora i poslednji nastavak sage.

Slavni arheolog odlazi u penziju

Podsetimo, svetska premijera filma održana je na nedavno završenom filmskom festivalu u Kanu kada je Harisonu Fordu uručena počasna nagrada Zlatna palma, a publika je tada velikim ovacijama pozdravila voljenog glumca.

Džejms Mangold ("Hod po ivici", "Logan") donosi poslednju avanturu o čuvenom arheologu Indijani Džons smeštenu u 1969. godinu. Došlo je vreme da se cenjeni njujorški profesor arheologije Indijana Džonsa penzioniše.

Promo/MegaComFilm
 

Međutim, okolnosti ga demantuju i njegov poslednji radni dan na poslu najavljuje novu avanturu.

Stvari se menjaju onog momenta kada Indijanu iznenada poseti čerka nekadašnjeg ratnog prijatelja koja pokušava da pronađe redak artefakt koji je njen otac poverio Indijani godinama unazad. Traženi Arhimedov brojčanik ima moć da prenosi ljude kroz vreme.

Mangold umesto Spilberga

Da je pravi izbor pao na Džejmsa Mangolda ističe i Stiven Spilberg, nagrađivani reditelj koji je režirao sva četiri predhodna dela franšize o Indijani Džons ("Otimači izgubljenog kovčega", "Ukleti hram", "Poslednji krstački pohod", Kraljevstvo kristalne lobanje").

On kaže da sa Mangoldom deli isti zajednički osećaj za montažu, razvoj likova, balansiranje scena.

Promo/MegaComFilm
 

Kreiran od strane Džordža Lukasa, nema sumnje da je ovaj filmski junak jedan od najvoljenijih likova koji su ikada bili na platnu. Američki filmski institut rangirao ga je kao drugog najvećeg heroja svih vrmena, odamh iza Atikus Finča koga tumači Gregori Pek.

Domaća premijera 28. juna

Domaća premijera filma održaće se u sredu, 28. juna, u mts Dvorani i IMAX sali bioskopa Cineplexx Galerija Beograd, a od narednog dana iščekivano ostvarenje o Indijani Džons zaživeče na repertoarima ostalih bioskopa.

Prvi film o Indijani Džons, "Otimači izgubljenog kovčega" nastao je 1981. godine i već tada stekao veliku svetsku pažnju o čemu i govore četiri osvojene nagrade Oskar među kojima i nagrada za najbolje vizuelne efekte.

Promo/MegaComFilm
 

Indijana Džons koga tumači Harison Ford zadužen je od strane američke specijalne jedinice vojske da uđe u trag neprocenjivom komadu koji je ključ za lociranje Zavetnog kovčega. Prvi film o harizmatičnom i šarmantnom arheologu, kao i sledeća dva, režirao je jedan od najboljih holivudskih sineasta, Stiven Spilberg.

Tri godine kasnije nastao je drugi deo franšize „Indijana Džons i ukleti hram”.

I ovaj film je nagrađen Oskarom u kategoriji za specijalne efekte, a profesor Indijana, pevačica Vili Skot i dvanaestogodišnji dečak Šort Raund sticajem okolnosti završavaju u jednom seocetu istoka koje je snašlo gladovanje i koje krivi sebe za gubitak tri mistična kamena kao artefakta sreće. Indijana se zaklinje da će im vratiti vredno kamenje, što ga dovodi licem u lice sa smrtonosnim kultom.

Promo/MegaComFilm
 

Treći nastavak o Indijani Džons „Poslednji krstaški pohod” iz 1989. godine uz Harisona Forda dovodi još jedno svetsko lice filma, Šona Konerija kao Džonsa Seniora, Indijaninog oca.

Neprijatelji su se vratili i kidnapovali Indijaninog oca, tokom svojih pokušaja da pronađu Sveti gral. Prateći trag od Amerike i Venecije do pustinje srednjeg Istoka sav je teret na Indijani da spase svoga oca, da spase Gral i da spase dan u neprekidnoj akciji.

Možda se činilo da je Poslenji krstaški pohod poslednji nastavak o filmskom junaku, sve do 2008. godine kada je snimljen četvrti deo „Kraljevstvo kristalne lobanje” u kom poznati arheolog traga za Kristalnom lobanjom koju su vanzemaljci ostavili na Zemlji.

Nema sumnje da Indijana Džons ostaje jedan od najvoljenijih likova koji su ikada bili na bioskopskom platnu, a sada ga gledamo i u petom, poslednjem delu.

Iako se činilo da se profesor penzionisao i rešio da vodi miran život, nevolje koje se javljaju i okružuju ga, ponovo bude u njemu nezaustavljivog avanturistu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike