Narodno pozorište sa Pučinijevom „Manon Lesko“ u Bukureštu: Opera prepuna strasti dvoje ljubavnika (FOTO)

15.06.2023

14:45

0

Priča je zasnovana na istoimenom romanu Opata Prevoa

Narodno pozorište sa Pučinijevom „Manon Lesko“ u Bukureštu: Opera prepuna strasti dvoje ljubavnika (FOTO)
Prizor iz opere „Manon Lesko“ - Copyright Promo/Narodno pozorište Beograd

Ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovaće 17. juna na Operskom festivalu u Bukureštu sa remek-delom Đakoma Pučinija „Manon Lesko“.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Na drugom izdanju te manifestacije, koja će ove godine biti održana od 16. do 24. juna na sceni Nacionalne opere u Bukureštu, učestvovaće brojni evropski operski teatri sa raznolikim programima zasnovanim na delima slavnih kompozitora poput Mocarta, Pučinija, Bizea, Debisija, Franca Lehara...

Početak Pučinijeve svetske slave

„Manon Lesko“, praizvedena 1. februara 1893. godine u Teatro Ređo u Torinu, primljena je sa velikim oduševljenjem i označila je početak Pučinijeve svetske slave.

Čuveni italijanski kompozitor, posle višestrukih izmena tekstualnog predloška, kao i samih libretista (Leonkavalo, Praga, Oliva, Ilika, Đakoza i Rikordi), završio je operu u oktobru 1892. godine.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Priča je zasnovana na istoimenom romanu Opata Prevoa, a Pučini je ovim delom pokazao posebnu osetljivost za oblikovanje lika žene, duboko je uranjao u njenu psihologiju i osećao njenu stalno prisutnu iskonsku težnju da se žrtvuje u ime predane ljubavi.

Koprodukcija Narodnog pozorišta i Opere i teatra Madlenijanum

„Manon Lesko“, koju je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenijanum, premijerno je izvedena 26. februara 2020. godine na Velikoj sceni, pod dirigentskom upravom gosta iz Italije Stefana Romanija i u režiji njegovog zemljaka Pjera Frančeska Maestrinija.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Naslovnu ulogu pevala je prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović koja će lik slavne Pučinijeve heroine dočarati i na gostovanju u Bukureštu.

- Manon Lesko je svakako jedna od omiljenih uloga svakog spinto-dramskog soprana, jer obiluje predivnim melodijama, ali i veoma teškim arijama i duetima. Na osnovu priče može se zaključiti da je sama opera prepuna strasti i emocija dvoje ljubavnika koja u velikoj meri nadmašuje strast između, na primer, Toske i Kavaradosija.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Tu strast i ljubav treba doneti glasom i različita raspoloženja izraziti kroz emociju u muzičkoj dinamici i scenskom izrazu koja bi trebalo da dopre do svakog gledaoca i slušaoca- smatra Jasmina Trumbetaš Petrović kojoj će direktan partner na sceni, u ulozi njenog opsesivnog ljubavnika Viteza de Grijea, biti tenor Janko Sinadinović.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

U toj operi u četiri čina, koja se i danas smatra za jedno od najlepših dela operske literature, u monumentalnoj scenografiji Alfreda Troizija i raskošnim kostimima Luke Dal Alpija, nastupiće i Nebojša Babić (Lesko), Mihailo Šljivić (Žeron/ Kapetan broda), Milan Obradović (Krčmar),

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Siniša Radin (Edmondo/ o/ Učitelj igranja), Ivana Živadinović (Muzičar), Mihajlo Otašević (Fenjerdžija), Milan Obradović (Narednik straže), Milan Obradović (Kapetan broda) i Luka Pređa (Vlasuljar).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike