„Zabranjeno pušenje“ tuži RTS, Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića: Donosimo detalje tužbe!

06.06.2023

13:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Grupa će sav prihod ostvaren sudskim postupkom, kako je i navedeno u tužbi, donirati u humanitarne svrhe

„Zabranjeno pušenje“ tuži RTS, Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića: Donosimo detalje tužbe!
Copyright ATAImages/Matija Stanisavljević/Antonio Ahel Jasmin Jatić

Pismo menadžmenta grupe „Zabranjeno pušenje“ i Seje Seksona prenosimo u celosti:

Ovim putem obaveštavamo javnost da uprkos činjenici što je pre nešto više od 15 dana frontmen grupe „Zabranjeno pušenje“ Sejo Sekson ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, nažalost i dalje svedočimo njihovom kršenju.

Jasmin Jatić
 

Iz tog razloga jutros je podneta tužba Višem sudu u Beogradu protiv Radio-televizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića. Tužbu možete pročitati na ovom linku.

Nakaradno i kičerajski

Naime, 21.6.2022. godine, Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom "Rock el Clasico". Pritom su bez ikakvog obaveštanja autoru pesama Seji Seksonu neovlašćeno, nakaradno i kičerajski potpuno izmenili prvobitni duh dela i na taj način izveli sledeće pesme:

1. Posljednja oaza (Fikreta)

2. Zvijezda nad Balkanom

3. Hadžija il' bos

4. Balada o Pišonji i Žugi

5. Ibro Dirka

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i grubo zloupotrebili autorsko delo.

Istovremeno su Radio-televiziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i taj je snimak naknadno Radio-televizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitovala u svom programu, a zatim podigla na svoj Jutjub kanal i monetizovala, što znači da trenutno Radio-televizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje finansijsku dobit korišćenjem ukradenog autorskog dela.

Snimak je u ovom trenutku i dalje dostupan na Jutjubu na linku.

Foto: Nebojša Babić
 

Pregledom snimka može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su učestvovali u realizaciji snimka, od izvođača, tehničara, kamermana... Jedini koji nigde nije spomenut je upravo Sejo Sekson, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta.

Bez novih tužbi

Isto tako sa žaljenjem moramo da konstatujemo da ovo nije izdvojen primer i da pesama Seje Seksona, potpuno prearanžiranih i korišćenih bez ikakvog obaveštenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća.

Za sada grupa „Zabranjeno pušenje“ osim gore navedene tužbe neće podizati nove, ali isto tako, nakon današnjeg dopisa na ovu temu više neće javno istupati niti upozoravati medije i izdavače. U slučaju da se ovakva praksa neovlašćenog korišćenja autorskog dela nastavi, svaki pojedini slučaj biće prosleđen našim advokatima na postupanje.

Promo/Marin Ćuk
 

Takođe upozoravamo i sve organizatore koncerata u zemlji i inostranstvu da ćemo preduzeti pravne mere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih dela registrovanih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP.

Grupa „Zabranjeno pušenje“ će sav prihod ostvaren sudskim postupkom, kako je i navedeno u tužbi, donirati u humanitarne svrhe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike