Galerija Matice srpske na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici: Razgovor između prošlosti i sadašnjosti (FOTO)

03.06.2023

16:00

0

Manifestacija počinje u ponedeljak izložbom "U slavu svetlosti"

Galerija Matice srpske na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici: Razgovor između prošlosti i sadašnjosti (FOTO)
"Plava grobnica" Peđe Đakovića - Copyright Promo/Galerija Matice srpske

Dom kulture „Gračanica“ organizuje trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 1. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Svečanosti se otvaraju u ponedeljak, 5. juna u 20.00 sati izložbom U slavu svetlosti – jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske iz Novog Sada.

Promo/Galerija Matice srpske
 

Prisutnima će se tom prilikom obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autor izložbe mr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika i viši konzervator.

Izložba predstavlja izbor 29 reprezentativnih dela iz Galerijske kolekcije, kopija zidnih slika i dela savremenih umetnika, stvarajući dijalog između prošlosti i sadašnjosti.

Bista Uroša Predića deo velike izložbe

Kopije koje će biti predstavljene na izložbi izvedene su od strane najboljih slikara-kopista druge polovine HH veka, čija je delatnost bila vezana za velike državne projekte kopiranja živopisa u srpskim crkvama i manastirima, poput Zdenke Živković, Dušana Mihailovića, Nauma Andrića i Petra Balabanovića.

Promo/Galerija Matice srpske
 

Publika će imati prilike da se susretne i sa delima savremenih umetnika iz druge polovine 20. i 21. veka: Ratka Kulića, Dobrivoja Rajića, Vere Zarić, Predraga Peđe Đakovića, Blagoja Srdića (Braca Bonifacije), Paje Jovanovića, Dragutina Inkiostri-Medenjaka i Anastasa Bocarića. Poseban segment izložbe posvećen je umetničkim delima realizovanim u povodu velikog jubileja Galerije Matice srpske. Mapa Ponos nacije.

U zbiru autora Danila Vuksanovića, sadrži digitalne kolaže sa elementima iz istorije ustanove, fragmente umetničkih dela i simbole ključnih oblasti delovanja u razvoju tokom 175 godina trajanja.

Promo/Galerija Matice srpske
 

Luka Kulić je tim povodom uradio bistu čuvenog slikara Uroša Predića koja je, izlivena u bronzi bila deo velike izložbe ovog umetnika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike