Jugoslovenska kinoteka objavila dobitnike Zlatnog pečata: Priznanje za Seku Sablić, Đorđa Kadijevića i za Žiku Pavlovića posthumno

03.06.2023

12:00

0

Nagrade će biti uručene 6. juna

Jugoslovenska kinoteka objavila dobitnike Zlatnog pečata: Priznanje za  Seku Sablić, Đorđa Kadijevića i za Žiku Pavlovića posthumno
Copyright ATA Images/Antonio Ahel/Jugoslovenska kinoteka

Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljeni glumici Jelisaveti Seki Sablić, reditelju Đorđu Kadijeviću i, posthumno, reditelju Živojinu Pavloviću  u godini kada obeležavamo devedesetogodišnjicu od njegovog rođenja, saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Plaketa Jugoslovenske kinoteke biti dodeljena Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Priznanja će svečano biti uručena na Dan kinoteke – 6. juna u sali „Makavejev“, u 13 sati.

Seka Sablić debitovala pre više od pola veka

Popularna filmska, televizijska i pozorišna glumica Seka Sablić, nezaboravna Kristina u čuvenom filmu „Maratonci trče počasni krug“ (1982) Slobodana Šijana, pred kamerama je debitovala pre više od pola veka.

Uloga Kristine donela joj je Zlatnu arenu na festivalu u Puli, ali je i pre toga, na samom početku karijere, osvojila publiku kao Rajka u „Burdušu“ (1970) Miodraga Popovića.

Printscreen/imdb
 

Reditelji su je najčešće angažovali za komične karaktere.

Bila je deo hit serijala „Na određeno vreme“ Milana Jelića tokom osamdesetih godina, ali i deo crnog talasa - u „Vranama“ (1969) Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, igrala je i dramske role, kao što je lik majke u filmu „Tamna je noć“ (1995) Dragana Kresoje.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Seka Sablić i dalje neumorno radi, najviše za televiziju, a bioskopska publika nedavno ju je gledala u filmu „Munje, opet!“ (2023) Radivoja Andrića.

Đorđe Kadijević karijeru počeo sa ratnim dramama

Reditelj i scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević filmsku karijeru je započeo ratnim dramama, od kojih je prva bila Praznik (1967) i to iz ugla drugačijeg od onog u partizanskim filmovima, zbog čega je svrstavan među pripadnike crnog talasa.

U njegovom raznovrsnom opusu posebno mesto zauzima kultni televizijski film „Leptirica“ (1973), začetnik žanra fantastike i horora u srpskoj kinematografiji, kojim se bavio i u filmu „Sveto mesto“ (1990).

Promo/Stefan Vacić
 

Zanimale su ga i istorijske teme, kao u TV filmu „Karađorđeva smrt“ (1984) i u jednoj od najboljih domaćih serija svih vremena „Vuk Karadžić“ (1987/88), za koju je osvojio i međunarodno priznanje - Gran pri Evrope na festivalu u Rimu.

Živojin Pavlović jedan od najznačajnijih predstavnika crnog talasa

Reditelj, scenarista, književnik i slikar Živojin Pavlović (1933- 1998) jedan je od najznačajnijih autora crnog talasa.

Počeo je kao amater u Kino klubu Beograd i ubrzo skrenuo pažnju u omnibusima „Kapi, vode, ratnici“ (1962) i „Grad“ (1963), s Markom Bapcem i Kokanom Rakonjcem. Usledili su dugometražni debi „Neprijatelj“ (1965), antologijski filmovi „Buđenje pacova“ (1967), „Kad budem mrtav i beo“ (1967), „Zaseda“ (1969), itd.

Nagrađivan u Puli, Berlinu, Veneciji, ali cenzurisan i proganjan od strane režima, jedno vreme je radio u Sloveniji. Među njegovim najznačajnijim filmovima su i „Crveno klasje“ (1970), „Hajka“ (1977), „Doviđenja u sledećem ratu“ (1980), „Zadah tela“ (1983), kao i TV serija „Pesma“ (1975).

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Poslednji film „Država mrtvih“ snimio je 1998. godine, ali nije stigao da ga završi.
To je 2002. učinio Dinko Tucaković, nekadašnji upravnik Muzeja kinoteke.

Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije dobiće Plaketu Jugoslovenske kinoteke za uspešnu saradnju na projektu „A1 Kinoteka letnji bioskop“, koji je prošlog leta organizovan na krovu zgrade Doma vojske Srbije.

Projekcije filmova pod otvorenim nebom privukle su veliki broj posetilaca tokom mesec i po dana - od 15. jula do 31. avgusta 2022. godine.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Na Dan kinoteke tradicionalno počinje i Festival nitratnog filma, koji se ove godine održava 25. put. Festival će svečano biti otvoren 6. juna uveče u sali „Makavejev“.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike