Susret Pabla Pikasa i Brižit Bardo u Kanu: Kako je propao pokušaj glumice da bude model slavnog slikara (FOTO)

27.05.2023

14:20

0

Filmska diva je prva uvela običaj poziranja na kanskoj plaži

Susret Pabla Pikasa i Brižit Bardo u Kanu: Kako je propao pokušaj glumice da bude model slavnog slikara (FOTO)
Brižit Bardo i Pablo Pikaso - Copyright Profimedia

Filmska diva Brižit Bardo je 1953. godine snimila svoj prvi holivudski film “Čin ljubavi” reditelja Anatolea Litvaka, u kojem je imala sporednu ulogu. Od tog filma fotografi su počeli pomno da prate glumicu.

Slavna glumica je prva uvela običaj poziranja na kanskoj plaži u oskudnom kupaćem kostimu.

Ovaj običaj se održao sve do danas, ali sve manje “zvezda” se može pohvaliti da im je to pomoglo u karijeri jer jedna je Brižit Bardo.

Film "Prezir"/Profimedia
 

Kada se čuvena BB skinula na plaži u uski bikini s cvetnim dezenom, mediji su se raspametili

 

Susret Pikasa i Bardo u Kanu 1956. godine

Tih godina Brižit je bila u braku sa rediteljem Rožeom Vadimom. Živeli su u brdima iznad Kana, tako da im je Kanski festival uvek predstavljao "domaći teren".

Negde u aprilu 1956. godine već su počeli da pripremaju film "I Bog stvori ženu", kada je Pablo Pikaso na Kanskom festivalu prikazivao svoj dokumentarac "Tajna Pikaso" koji je režirao Henri-Georges Clouzot. 

Profimedia
 

Inače, Pikaso se doselio u vilu pokraj Vallaurisa iznad Kana 1948. godine gde je napravio svoj studio. Eksperimentisao je s glinom i keramikom, kupovao je namirnice u obližnjoj prodavnici, račune je plaćao čekovima sa svojim potpisom, a vlasnik ih nije unovčavao, nego prodavao zainteresovanim kolekcionarima.

Nešto pre premijere u Kanu Brižit se najavila slikaru i kad joj je on odgovorio da nema ništa protiv neobavezne posete, obavestila je o svom potezu magazin "Life", koji je s njom poslao svog fotografa. Čini se da je to bila precizno osmišljena reklamna taktika.

Brižit ukrala imidž Pikasovog modela?

Šta je Brižit time htela postići? Da je Pikaso naslika? Možda, međutim u tom periodu je on imao svog stalnog modela, Lidiju Korbet, piše Jutarnji.

I ona bila je slikar i radila skulpture. Godinu ili dve ranije sreli su se na promenadi Kroazete, Brižit je bila s Vadimom, a Lidija s Pikasom. Muškarci su odmerili žene, a između njih dve sevale su varnice .

Profimedia
Brižit Bardo u Kanu 1953. godine

Posle je Lidija tvrdila da je Brižit ukrala njen imidž, kosu skupljenu u “konjski repić”.

Na fotografijama koje je tokom susreta Pikasa i Brižit snimio u studiju fotograf magazina "Life", Brižit je u različitim raspoloženjima.

Ponekad zainteresovano prati šta Pikaso radi, oslikava tanjir od keramike ili nešto drugo, a na nekima kao da se duri jer joj on nije ispunio želju i obećao da će je naslikati.

Profimedia
Brižit Bardo u Kanu 1953. godine

Da su se Vadim i Brižit malo strpili i pričekali premijeru filma “I Bog… stvori ženu”, koji je od nje napravio megazvezdu, pa da su ga nakon toga posetili, teško da bi se Pikaso odupreo takvom iskušenju.

Ovako, za Brižit Bardo je Pikaso tada već bio prošla stvar.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike