Da li već sada znamo pobednika Kanskog festivala? Jeziva priča o brutalnom čuvaru u logoru smrti (FOTO/VIDEO)

27.05.2023

10:00

0

Psihološki horor smešten u Aušvicu

Da li već sada znamo pobednika Kanskog festivala? Jeziva priča o brutalnom čuvaru u logoru smrti (FOTO/VIDEO)
Frnacuska manekenka Kloi Lekare na premijeri filma - Copyright Profimedia

Film "The Zone of Interest", postao je prvi favorit na Filmskom festivalu u Kanu, zahvaljujući jednoglasnim kritikama.

Film je psihološki horor smešten u Aušvicu i govori o porodici Rudolfa Hoesa, najdužeg komandanta logora Aušvic, koji je živeo u blizini krematorijuma.

Profimedia
 

Film je je snimljen u realističnom stilu, sa prirodnim osvetljenjem i bez ikakvih ukrasa tipičnih za filmove tog perioda. Do sada je dobio jednoglasne pohvale kritičara na Kanskom festivalu.

Zastrašujuće obični ljudi

Režirao ga je britanski reditelj Džonatan Glejzer. On se fokusirao na banalnost svakodnevnog života oko logora smrti, posmatrajući porodicu Hoess ne kao na neka ljudska čudovišta, već kao na zastrašujuće obične ljude.

Dok se u njihovoj prelepoj bašti čuju vrisci i pucnji, porodica nastavlja sa životom kao da je sve u redu, piše Frans 24.

Profimedia
 

- Užas samo pada na svaki piksel svakog kadra, u zvuku i načinu na koji interpretiramo taj zvuk... To utiče na sve osim na njih. Sve je moralo biti veoma pažljivo iznijansirano da bi se osetilo stalno prisustvo, te večno monstruozne mašinerije - rekao je Glejzer za AFP.

Senzacija Kanskog festivala

Variety je napisao da je Glazer "isporučio prvu trenutnu senzaciju festivala", opisujući ga kao "dubok, meditativan film koji drži ljudsku tamu na svetlu i ispituje je kao pod mikroskopom".

Le Figaro ga je nazvao "jezivim filmom sa vrtoglavim raspletom", a Liberation rekao da bi ovaj film mogao odneti kući glavnu nagradu.

Profimedia
 

- Drama o holokaustu koja ledi krv u žilama kao nijedna druga - rekao je kritičar Hollywood Reportera o "hrabrom filmu“, zaključivši da Glejzer "nije sposoban da snimi film koji bi bio ništa "manje od ohrabrujuće originalnog“.

Profimedia
Premijeri filma prisutvovala i Natali Portman

Kanski filmski festival se završava večeras kada ćemo i saznati da li će ovaj film dobiti Zlatnu palmu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike