Veličanstvena arhitektura Španije kroz fotografije: Neverovatna graditeljska dela (FOTO)

30.04.2023

15:30

0

Umetnost koja je nastala u prvih 20 godina 21. veka

Veličanstvena arhitektura Španije kroz fotografije: Neverovatna graditeljska dela (FOTO)
Copyright Rikardo Santonh

U ponedeljak, 15. maja u 19 časova u Institutu Servantes biće otvorena izložba “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe", koja će predstaviti fotografije ovog autora s fokusom na reprezentativna dela španske arhitekture nastala u prvih 20 godina 21. veka.

Za utorak, 16. maj zakazan je razgovor s autorom koji će voditi Snežana Ristić, dok će u subotu 20. i 27. maja biti organizovano vođenje kroz izložbu uz prisustvo BINA tima.

Rikardo Santonh
 

Fotografija kao sredstvo za komuniciranje, fotografa i istraživača Rikarda Santonhe (Ricardo Santonja), čiji je rad podržan  od strane Tehničkog univerziteta u Madridu (UPM), pruža novi uvid u razvojni potencijal Španije u sferi arhitekture i inženjerstva ovog perioda.  

Evolucija rastuće Španije

Istovremeno, atraktivnošću fotografija, ova izložba poziva  posmatrača da poseti predele i bude svedok neverovatnog graditeljskog postignuća nastalog naporom institucija, privatnih kompanija i naravno španskog naroda.

Fokusirajući se na značaj koji komunikacija ima u oblasti arhitekture i inženjerstva, Santonha fotografijama komunicira, materijalizuje, uvodi i dešifruje izgrađeni projekat.

Rikardo Santonh
 

Santonha svojim kadrovima i „poemama svetlosti” generiše viziju prostora u kojima se može živeti.

On hvata slike širom (španske) nacionalne geografije, fokusirajući se ne samo na velike amblematične zgrade, već i na praktičniju arhitekturu u svakodnevnom životu građana, kao što su zdravstveni centri, crkve, javni i privatni stambeni projekti, sportski centri, fabrike, industrijske zgrade i slično.

Kroz ove fotografije, Rikardo Santonha objašnjava evoluciju rastuće Španije koja je tokom ovog veka naučila da se prilagođava novom vremenu, stvarajući suštinsku infrastrukturu neophodnu za komunikaciju i funkcionisanje svake zemlje.

Geograf i fotograf, sa doktoratom iz arhitekture

Sve fotografije deo su različitih izložbi, kao što su „Umetnost građenja u Španiji” ili „Inženjering i arhitektura”, pod pokroviteljstvom Španske agencije za međunarodnu saradnju – AECID i Ministarstva za međunarodne poslove, Evropsku uniju i Kooperaciju.

Obe izložbe, u različitim formatima, obišle su svet i prikazane su na manifestacijama u gradovima kao što su Kijev, Muskat, Tokio, Moskva, Rim, Talin, Riga, Alžir, Brazilija, Kuritiba, Resife, Managva i Grenada.

Rikardo Santonh
 

Rikardo Santonha je po obrazovanju geograf i fotograf, sa doktoratom iz arhitekture, transdisciplinarni autor i predavač na Visokoj tehničkoj školi arhitekture u Madridu (UPM) na Odseku za arhitektonske grafičke ideje.

Takođe je vizuelni umetnik i profesionalni fotograf, specijalizovan za arhitekturu i inženjering. U svom radu on objedinjuje svoja znanja, umeća i strasti kako bi predstavio izuzetnosti arhitektonskih ostvarenja.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike