Predstavljamo vam najskuplje filmove svih vremena: Na šta se troše milioni dolara (VIDEO)

07.05.2023

19:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Prvih pet mesta zauzimaju kultni blokbasteri

Predstavljamo vam najskuplje filmove svih vremena: Na šta se troše milioni dolara (VIDEO)
Avengers: Age of Ultron - Copyright Profimedia

Tom Kruz je zvanično postao najplaćeniji glumac svih vremena, Margo Robi je trenutno najplaćenija glumica Holivuda, Leonardo Dikaprio drži dva mesta na listi 22. najplaćenije uloge u istoriji a mi vam sada predstavljamo i pet najskupljih filmova.

5. „Avengers: Endgame“ - 356 miliona dolara

Prema pisanju ign.adria na petom mestu sa neverovatnim budžetom od 356 miliona je „Avengers: Endgame“ iz 2019. godine, remek-delo koje je ostavilo neizbrisiv trag u svetu kinematografije. Film je kulminacija više od decenije pripovedanja i okuplja sve omiljene likove iz Marvelovog filmskog univerzuma. Film režiraju Entoni i Džo Ruso, koji su napravili odličan posao u stvaranju vizualno zapanjujućeg i emocionalno rezonantnog filma.

Ono što ovo ostvarenje čini takvim klasikom je njegova sposobnost da besprekorno spoji akciju sa emocijama. To nije samo još jedan film o superherojima, to je priča o ljubavi, žrtvi i iskupljenju. Film takođe odaje počast svojim prethodnicima dok postavlja nove mogućnosti za buduće filmove u franšizi. „Avengers: Endgame“ je epski završetak jednog od najznačajnijih filmskih putovanja u istoriji.

4. „Avengers: Age of Ultron“ - 365 miliona dolara

Četvrto mesto zauzima „Avengers: Age of Ultron“, superherojski film koji je objavljen 2015. Film je režirao Džoš Vidon, u produkciji Marvel Studios. To je nastavak „Avengersa“ iz 2012. godine u kome glavne uloge tumače Robert Dauni Džunior, Kris Evans, Mark Rufalo, Kris Hemsvort, Skarlet Džohanson, Džeremi Rejner i Džejms Spajder. Budžet od 365 miliona morao je biti dovoljan da se od ovog projekta napravi ogroman uspeh.

3. „Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides“ - 379 miliona dolara

Na trećem mestu je film „Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides“ iz 2011. godine, koji je režirao Rob Maršal, a koji je imao budžet od 379 miliona, što ga čini jednim od najskupljih filmova ikada snimljenih. Budžet je prvenstveno je potrošen na specijalne efekte, kostime i lokacije. Film sadrži zapanjujuće vizuelne efekte koji oživljavaju mitska bića kao što su sirene i zombiji. Kostimi koje je nosila glumačka ekipa takođe su bili razrađeni i detaljni, doprinoseći celokupnoj estetici filma.

Pored ovih troškova, veliki deo budžeta je izdvojen za snimanje na lokacijama na Havajima i u Londonu koje su pružile autentičnu pozadinu za priču filma i doprinele njegovoj ukupnoj privlačnosti. Uprkos visokoj ceni, film je zaradio preko milijardu dolara širom sveta.

2. „Star Wars: The Rise of Skywalker“ - 416 miliona dolara

Drugo mesto zauzima ostvarenje „Star Wars: The Rise of Skywalker“ koji je bio jedan od najiščekivanijih filmova 2019. godine. Budžet je bio neophodan za stvaranje zadivljujućih vizuelnih efekata i razrađenih setova koji su sinonim za  franšizu „Ratovi zvezda“.

Informacija o budžetu filma nije prošla bez kontroverzi, jer su neki fanovi smatrali da je visoka cena dovela do mračne priče. Međutim, drugi su tvrdili da je budžet omogućio veliko finale sage o Skajvokeru, sa epskim bitkama i emotivnim trenucima.

Uprkos različitim reakcijama kritičara i obožavatelja, film je zaradio preko milijardu dolara na blagajnama širom sveta. Ovaj uspeh se delom može pripisati njegovoj masivnoj marketinškoj kampanji i bazi vernih obožavatelja.

1. „Star Wars: The Force Awakens“ - 447 miliona dolara

Na prvom mestu je „Star Wars: The Force Awakens“. Bio je jedan od najiščekivanijih filmova 2015. godine. Ogroman budžet filma opravdan je uspehom na blagajnama, jer je zaradio preko 2 milijarde dolara širom sveta.

Većina budžeta otišla je na stvaranje zapanjujućih vizuelnih efekata i zamršenih scenografija. Producentski tim filma nije štedeo novac u stvaranju vizuelno zadivljujućeg sveta koji se obožavateljima franšize činio poznatim i novim.

Pored impresivnih vizuelnih prikaza, „The Force Awakens“ se takođe može pohvaliti odličnom glumačkom ekipom predvođenom Harisonom Fordom.  

Uprkos ogromnim troškovima „The Force Awakens“ se pokazao kao mudra investicija za Dizni i Lucasfilm. Ne samo da je revitalizirao franšizu „Ratovi zvezda“, već je postavio i novi standard za snimanje blokbastera.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike