"Gavranovi" u Rančićevoj kući: Mistična dvojnost ptice sa veličanstvenim letom (FOTO)

28.04.2023

15:40

0

Zbog svoje mračne pojave i uloge „čistača“ u prirodi, gavran ostavlja zloslutan utisak i povezuje se sa smrću i razaranjem

"Gavranovi" u Rančićevoj kući: Mistična dvojnost ptice sa veličanstvenim letom (FOTO)
Gavran - Copyright Mika Lovre Milović

Samostalna izložba crteža pod nazivom „Gavranovi“ autorke Mike Lovre Milović biće otvorena u petak, 28. aprila 2023. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka.

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

Magična ptica, čudesni letač

Zorica Atić, dipl. istoričarka umetnosti – kustoskinja u uvodnoj reči kataloga izložbe navodi:

– Gavran se ističe kao magična ptica, čudesni letač koga prati bogata i raznovrsna simbolika.

Mika Lovre Milović
 

Nosilac je i dobrih i loših znamenja, jer su ptice u istoj kulturi često imale dvojako značenje. Priroda ga je obdarila sjajnim crnim perjem, snagom letenja i izuzetnom inteligencijom, ali ne i tako lepim glasom, niti privlačnim navikama i karakterom. Zbog svoje mračne pojave i uloge „čistača“ u prirodi, gavran ostavlja zloslutan utisak i povezuje se sa smrću i razaranjem.

Međutim, ova čudesna ptica, u simboličkom smislu ima sasvim drugačije i dublje značenje - nije samo vesnik nesreće, gavran je mudrac i zaštitnik...

U delima Mike Lovre Milović, čiji likovni rad beleži upravo svet ptica, Gavranovi su godinama prisutni, likovno i metaforički, izašavši iz okvira malih formata i grafičkih tehnika. Ističu se pojavom, sugestivnom i mističnom dvojnošću svoje prirode, sjajnim crnim perjem i veličanstvenim letom, koji je među pticama jedinstvena, a u umetnosti vekovima inspirativna sprega snage i lepote forme.

Mika Lovre Milović
 

O autorki

Mika Lovre Milović (1973) rođena je u Livnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerzita u Beogradu, Odsek zidno slikarstvo.

Član je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, i u statusu je samostalnog umetnika. Priredila je šest samostalnih izložbi i učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji, regionu i širom Evrope. Izlagala je na međunarodnim izložbama grafike malog formata, kao i na bijenalima u Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Ukrajini, Belgiji...

Učesnica je više likovnih kolonija. Osim grafikom, bavi se slikarstvom i pedagoškim radom.  Živi i stvara u Beogradu.

Rančićeva kuća Promo/Jana Živanović
 

Rančićeva kuća, autentični varoški dom s početka 19 veka

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka.

Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba je otvorena do 15. maja 2023. godine, piše Telegraf.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike