Kultni film sa Mirom Furlan besplatno u Kinoteci: „Za sada bez dobrog naslova“ u novoj verziji (FOTO)

20.04.2023

10:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Svi oni koji ne budu u prilici da ovo ostvarenje pogledaju u bioskopskoj sali to će moći da urade onlajn na Fejsbuk stranici Jugoslovenske kinoteke

Kultni film sa Mirom Furlan besplatno u Kinoteci: „Za sada bez dobrog naslova“ u novoj verziji (FOTO)
Copyright Promo/Centar film

Još jedan domaći klasik koji je digitalno restaurisan, u odeljenju za digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta A1 Kinoteka, film „Za sad bez dobrog naslova“, u režiji Srđana Karanovića (1988, Centar film), biće premijerno i besplatno prikazan 24. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci, u Sali Makavejev, u terminu od 18 i 20:30 časova.

Promo/Centar film
 

Svi oni koji ne budu u prilici da film pogledaju u bioskopskoj sali to će moći da urade onlajn na Fejsbuk stranici Jugoslovenske kinoteke od 20:30.

Besmisao nacionalizma

Film „Za sada bez dobrog naslova“ je svojevrstan dokument osamdesetih godina prošlog veka. Film oslikava porast nacionalizma u tadašnjoj Jugoslaviji, napetosti između Srba i Albanaca na Kosovu, kao i naglo prekinutu ljubav kosovskog Srbina i Albanke usled religijskih razlika, kao i razlika u tradiciji i mentalitetu, a pre svega kao posledicu političke situacije.

Promo/Centar film
 

Originalan rediteljski pristup kombinuje elemente igranog i dokumentarnog filma trudeći se da na ironičan način prikaže besmisao koji nacionalizam nosi sa sobom.

Legendarna glumačka ekipa

Režiju i scenario potpisuje Srđan Karanović, jedan od najznačajnijih reditelja 70-ih i 80-ih godina prošlog veka sa ovih prostora, dok glavne i druge uloge u filmu tumače Mira Furlan, Mira Banjac, Đuza Stojiljković, Eva Ras, Branko Cvejić, Josif Tatić, Meto Jovanovski, Sonja Jačevska, Čedomir Orobabić, Boro Begović, Jelica Sretenović, Mladen Andrejević, Nada Gešovska, Kiro Ćortošev i drugi.

Deo ekipe filma čine neki od najznačajnijih stvaralaca sedme umetnosti - muziku potpisuje Zoran Simjanović, a fotografiju Božidar Bota Nikolić.

Film „Za sada bez dobrog naslova“ je 29. film koji je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka koji se sprovodi od 2017. godine i ima za cilj da očuva filmska ostvarenja kroz digitalnu restauraciju i da omogući njihovo dalje prikazivanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike