„Njujork tajms“ o Miri Furlan: Bila je balkanska Meril Strip

23.01.2021

12:00 >> 14:21

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuvenu jugoslovensku glumicu jedan od najcenjenijih svetskih dnevnih listova, u tekstu povodom njene smrti upoređuje sa možda najvećom američkom glumicom s

„Njujork tajms“ o Miri Furlan: Bila je balkanska Meril Strip
Copyright Promo / JDP

„Njujork tajms“ piše da je Mira Furlan, u Americi najpoznatija po ulogama u serijama “Vavilon 5” i “Izgubljeni”, preminula u svom domu u Los Anđelesu, u 66. godini života od posledica izazvanih virusom Zapadnog Nila, pozivajući se na njenog menadžera Krisa Roa.

Furlanova je od 1993. do 1998. godine igrala je u seriji “Vavilon 5”, svemirskoj sagi koja je govorila o odnosima, politici i tenzijama među vrstama i galaktičkim ratovima u svemirskoj stanici Ujedinjenih nacija sredinom 23. veka. Ona je igrala ambasadorku Delen, predstavljajući vanzemaljsku vrstu Minbari u toj svemirskoj stanici.

– Delenova je divna kreacija, žena koja mora da bude vođa i mora da bude jaka, ali je istovremeno i puna emocija i tajni – rekla je legendarna jugoslovenska glumica o tom liku 1997. godine.

Profimedia

Mira Furlan je dva puta osvojila nagradu „Naučnofantastični svet“ za najbolju epizodnu ulogu u toj seriji, a pojavila se u 111 epizoda i dva TV filma “Vavilon 5”. Prethodno je, od 2004. godine, igrala naučnicu Danijelu Ruso u popularnoj seriji “Izgubljeni”, drami o grupi preživelih pri padu aviona na tajanstveno ostrvo. U toj seriji Mira Furlan tumačila je lik poznat kao “Francuskinja” sve do kraja serije, 2010. godine.

“Njujork tajms” podseća da je Mira Furlan rođena 7. septembra u Zagrebu, u Hrvatskoj, gde je “bila vodeća pozorišna, filmska i TV glumica i bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta”. „Bila je opisana kao balkanski ekvivalent Meril Strip“, navodi list.

Pročitajte još

Usred građanskog rata u svojoj zemlji, emigrirala je 1991. godine u Njujork sa suprugom Goranom Gajićem, piscem i rediteljem. Živela je i radila u tom gradu sve do preseljenja u Los Anđeles zbog projekta “Vavilon 5”. Pored supruga, za sobom je ostavila i njihovog sina, Marka Lava Gajića, piše američki list.

Osim u ovim ulogama, pojavljivala se i u serijama „NCIS“ i “Red i zakon: Los Anđeles”, kao i u više od 25 filmova. Njena najnovija uloga bila je u još jednoj naučnofantastičnoj seriji, “Space Command”, gde je igrala bivšu arheološkinju.

Profimedia

Pred smrt, Mira Furlan radila je na svojoj autobiografiji. U odlomku koji je glumičin menadžer objavio na njenom sajtu, ona spominje svemir da bi opisala svoj osećaj mira, dok se borila sa oboljenjem.

“Gledam u zvijezde. Vedra je noć i Mliječni put izgleda tako blizu. Tamo ću uskoro poći”, napisala je Mira Furlan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike