Bogatstvo Viminacijuma u srcu Rima: Iz Kostolca do Koloseuma!

31.03.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je putujuća izložba koja je do sada predstavljena u 21 gradu širom sveta

Bogatstvo Viminacijuma u srcu Rima: Iz Kostolca do Koloseuma!
Viminacijum - Copyright Profimedia

Arheološki institut i Arheološkog park Koloseum u Rimu biće domaćini izložbe "Journey to the past - Itinerarium Romanum Serbiae - Viminacium" u Rimskom senatu, na Rimskom forumu, u srcu antičke Rimske države, od 16. maja do 14. jula, potvrđeno je iz Arheološkog parka Viminacijum. 

Projekat "Itinerarium Romanum Serbiae" Arheološkog instituta i Arheološkog parka Viminacijum predstavljeni su svetskoj javnosti ovom putujućom izložbom.

Profimedia
 

Arheološki park Koloseum objedinjuje Rimski Forum, Koloseum, Palatini Domus Aurea, najznačajnije spomenike u Rimu iz rimskog perioda.

Konstantin Veliki kao kuriozitet

Ideja iskazana ovom izložbom jeste da 18 rimskih careva rođenih na prostoru današnje Srbije ujedine nasleđe provincija, ukažu na njihov značaj u heterogenom rimskom carstvu i obezbede svoje zasluženo mesto u ideološkim konceptima Caput Mundi i Roma Aeterna.

Izložba je do sada obišla 21 grad širom sveta, na četiri kontinenta, a njena postavka u prostor Rimskog foruma, za istraživače Arheološkog instituta, a naročito za arheologe predstavlja čast, ponos, ali i ne malu obavezu da se na najbolji način predstave u srcu nekadašnje rimske imperije.

Profimedia
 

Kuriozitet ove izložbe je što će neki od predmeta i skulptura vezanih za 18 rimskih careva sa naših prostora, ponajviše Konstantina Velikog biti izvučeni iz depoa i izloženi od strane Arheološkog Parka Koloseum. Ovakva simbioza će u samoj postavci pokazati koliko su jake spone između centra i provincije, te koliko je naročito u periodima 3. i 4. veka prostor današnje Srbije bio značajan za celokupnu rimsku državu.

Bogat prateći program

Biste 18 rimskih careva, maketa Viminacijuma, 3D modeli antropoloških tipova ljudi iz Viminacijuma, kopije nakita i još mnogo toga, biće izloženi na čuvenom Rimskom forumu, u najznačajnijem objektu antičke rimske države - Kući senata - Curia Iulia.

Osim otvaranja izložbe biće organizovan i naučni forum istraživača Arheološkog instituta i istraživača Koloseuma na temu značaja nasleđa 18 rimskih careva iz postavke IRS. Takođe će biti organizovan i kulturni forum o važnosti kvalitetnog upravljanja i prezentacije kulturnog i muzejskog nasleđa u domenu dve institucije.

Profimedia
 

Kolege iz Italije će na ovom forumu po prvi put u javnosti govoriti o konzervaciji čuvenog Konstantinovog slavoluka. Forum i izložbu će otvoriti dr Alfonsina Ruso, direktorka Arheološkog parka Koloseum i dr Snežana Golubović, direktorka Arheološkog instituta, kao i dr Miomir Korać, idejni tvorac i inicijator projekta i izložbe IRS-Viminacijum.

Uskoro Koloseum u Viminacijumu

Izložba „Itinerarium Romanum Serbiae“ se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Biće to sjajna prilika da se nasleđe sa teritorije naše zemlje iz rimskog perioda prezentuje u srcu u Rimu, jedinom gradu koji je u rimsko doba nosio naziv URBS.

Saradnja između Arheološkog instituta i Arheološkog parka Koloseum započeta je 2019. godine, angažovanjem dr Frančeske Boldrigini i dr Jelene Anđelković Grašar, kada su zajedno radili na pripremi, a potom naredne tri godine i na implementaciji „Erazmus +“ projekta Evropske Unije „TRAME-Tragovi pamćenja“.

Profimedia
 

Tokom četiri godine lepe i uspešne saradnje obe prestižne institucije izrazile su želju da se saradnja nastavi. Ova izložba je jedna u nizu planiranih aktivnosti, dok se kao sledeći korak već pominje gostovanje Arheološkog parka Koloseum u Viminacijumu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike