Beldocs na osam lokacija u gradu: Intrigantni i aktuelni domaći i svetski dokumentarci!

18.04.2023

16:00

0

Beskompromisna posvećenost smelim, autentičnim i kreativnim pričama

Beldocs na osam lokacija u gradu: Intrigantni i aktuelni domaći i svetski dokumentarci!
ne idemo nikud 5 - Copyright Promo/24sedam/Blok film

Ove godine tokom 16. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati između 10. i 17. maja, biće prikazano 105 filmova, među kojima devet svetskih i 91 srpska premijera, kao i 30 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije.

Jedinstvena i odvažna filmska ostvarenja renomiranih i mladih autora iz celog sveta čine ovogodišnju selekciju izuzetno aktuelnom i relevantnom.

Promo
 

Na osam lokacija u gradu – Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Cineplexx Ušće, Art bioskop Kolarac, Centar za kulturu Vlada Divljan i Barutana – publika će biti u prilici da vidi neke od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz 2022. i 2023. godine.

Filmski festival hibridne forme

Festival će, kao i proteklih godina, biti hibridne forme, budući da će deo programa biti prikazan na platformi Beldocs Online i televiziji Insajder.

Celokupan program festivala dostupan je na zvaničnom sajtu festivala .

Festivalski spot ove godine režirali su Dušan Čavić i Dušan Šaponja, poznati po serijalima "Ciklotron" i "Marka žvaka".

Na konferenciji za novinare u bioskopu "Balkan" su predstavljeni Međunarodni i srpski takmičarski program, kao i filmovi nominovani za Eurimažovu nagradu Audencija (Audentia).

Promo
 

Pokrovitelji nagradnog fonda su Filmski centar Srbije u Srpskom takmičarksom programu, DOX TV u Međunarodnom tamičarskom programu, Fond Eurimaž Saveta Evrope u kompeticiji za Eurimaž Audencija nagradu, Delegacija EU u Srbiji za EU nagradu publike za najbolji evropski dokumentarni film u takmičarskom programu, Al Jazeera Balkans za najboji projekat u okviru Beldocs Pitching Foruma.

- Vrlo smo zadovoljni ovogodišnjim programom, filmovi su veoma interesantni, aktuelni, uzbudljivi i raznovrsni u tematskom, vizuelnom, kulturološkom, geografskom smislu, kao i u smislu filmskog jezika i autorskih pristupa.

Selekcija Beldocsa svake godine oslikava beskompromisnu posvećenost smelim, autentičnim i kreativnim dokumentarcima, filmovima koji produbljuju naše poimanje realnosti i pokreću društveno relevantne teme sa kojima se danas suočavamo - kazala je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocsa.

Promo
 

- Mislim da smo ove godine sklopili jedan od najboljih programa Beldocsa do sada. Jedva čekam trenutak kada ćemo sve ove sjajne filmove sa kojima živimo poslednjih meseci moći da svečano predstavimo srpskoj publici. U srpskom takmičarskom programu ove godine biće čak 12 naslova, što mnogo toga govori o izuzetnom kvalitetu domaćeg dokumentarnog filma. Radujem se i susretu sa brojnim autorima koji će biti naši gosti. Ove godine ćemo ugostiti više od 150 filmskih profesionalaca iz celog sveta, što nam pruža priliku da pored gledanja filmova možemo da gledamo i u budućnost. Beldocs je oduvek bio mesto otvaranja nekih novih horizonata, i kako onda ne biti uzbuđen što nas tako nešto iščekuje već za manje od mesec dana - izjavio je selektor Igor Stanojević.

Festival otvara "Još jedno proleće"

Domaći takmičarski program donosi čak dvanaest filmova koji osobenošću stila čine selekciju intrigantnom i upečatljivom.

Među autorima ima kako novih, tako i nagrađivanih stvaralaca. Festival otvara film Mladena Kovačevića "Još jedno proleće", dok se u selekciji prikazuje i film "Prizvan i pozvan", prošlogodišnjih pobednika Beldocsa Luke Papića i Srđe Vuča.

Srpski takmičarski program, pored navedenih ostvarenja čine i: A Istok reka teče (Jelena Radenović), Vodič za obalska utvrđenja (Tijana Petrović), Aurorin san (Dragana Jovanović), Flotacija (Eluned Zoë Aiano, Alesandra Tatić), Bugi i demoni (Ivan Šijak), Lopte (Gorana Jovanović), Na kraju puta (Ivana Todorović), Niko vredan pomena (Svetislav Dragomirović), Portret umirućeg džina (Stefan Đorđević) i Reznica (Davor Marinković).

Promo
 

- Trudimo se da svako novo izdanje Beldocsa napreduje u odnosu na prethodno. Uz sjajan domaći i međunarodni takmičarski program, ove godine u okviru selekcije ’Meteori’ imaćemo dva masterklasa posvećena eksperimentalnom filmu. Prvi je masterklas američkog reditelja Travisa Vilkersona, koji će se baviti odnosom ličnih i objektivnih sećanja na platnu.

Drugi je slovačke rediteljke Viere Čakanjove koja tokom čitave svoje karijere pravi filmove koji su mešavina dokumentarnog filma i naučne fantastike. Raduje nas i to što smo uspostavili saradnju sa Institutom za film i video art – Arsenal iz Berlina i što ćemo pod njihovih pokroviteljstvom prikazati pet pažljivo odabranih filmova iz njihove kolekcije - napomenuo je Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocs festivala.

On je saopštio i deset naslova koji će se naći u međunarodnom takmičarskom programu: Cisko Kid (Emily Kaye Allen), Drugi profil (Armel Hostiou), Kao ostrvo (Tizian Buchi), Kletva (Maria Kaur Bedi, Satindar Singh Bedi), Klinke (Fanie Pelletier), Oblici zaboravljanja (Burak Çevik), Pejzaž (Daniel Kötter), Teritorija mašte (Paula Maľárová), TrećIII (Karim Kassem), Zbogom divljaku (Sergio Guataquira Sarmiento).

Beldocs domaćin prestižne Eurimažove nagrade

- Odlična vest koja nas je veoma obradovala je to da je Beldocs odabran da bude domaćin prestižne Eurimažove nagrade Audencija koju dodeljuje Savet Evrope.

Govorili smo prošle godine o zlatnom dobu dokumentarnog filma, pa su u međuvremenu najprestižnije evropske nagrade kao što su Zlatni lav u Veneciji i Zlatni medved na Berlinalu odneli dokumentarci, a sada po prvi put je dokumentarni filmski festival izabran da bude domaćin ove prestižne nagrade.

Posebno nas raduje činjenica da se kreativna dokumentaristika sve više prepoznaje i vrednuje u okvirima audio vizuelne industrije, ali i kod same publike - istakla je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocs festivala.

Promo
 

U konkurenciji za nagradu Eurimaž Audencija ove godine nalaze se filmovi: Flotacija (Alesandra Tatić, Eluned Zoe Aiano), Klinke (Fanie Pelletier), Od nule (Irina Boiko), Beleške iz Eremocena (Viera Čákanyová), Cvetovi ljudskog tela (Helena Wittmann), KaprKod (Lucie Králová), Vidi šta si me prisilio da uradim (Coco Schrijber), Bend (Álfrún Örnólfsdóttir), Sestrinstvo suve saune (Anna Hints), Apolonija, Apolonija (Lea Glob), Polaris (Ainara Vera), Gluvarenje u Toljatiju (Laura Sistero).

Beldocs se brojnim saradnjama sa svetskim i evropskim filmskim festivalima i mnogim akterima u međunarodnoj audiovizuelnoj industriji, pozicionirao kao glavno mesto susreta za audiovizuelnu industriju u ovom delu Evrope i kao festival je značajan ne samo na evropskoj, već i na svetskoj festivalskoj mapi. Tome u prilog idu i aktivni prateći sadržaji: Beldocs Industry Days, Connecting Futures, Beldocs Teen, Mini Doc, i drugi.

Promo
 

Tim Beldocsa smatra da je različitost jedna od osnovnih vrednosti društva i stremi tome da svima omogući pristup projekcijama i događajima. Stoga je na sajtu festivala i u katalogu programa moguće informisati se o dostupnosti programa osetljivim grupama.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike