„Noć veštica“ i noć alkohola: Džon Karpenter otkrio šta mu je odvratno u kultnom hororu!

17.04.2023

13:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Morao je da uradi nešto da bi studio bio zadovoljan

„Noć veštica“ i noć alkohola: Džon Karpenter otkrio šta mu je odvratno u kultnom hororu!
Noć veštica - Copyright 24sedam/Promo/Taramaunt film

Čuveni film „Noć veštica“ premijerno je prikazan davne 1978. godine, kada je doneo svetsku slavu glumici Džejmi Li Kertis, i jednu od najpopularnijih saga ovog žanra u istoriji svetske kinematografije.

Kertisova je u prvom delu ovog serijala, koji je režirao Džon Karpenter, debitovala na velikom platnu, nakon čega je prozvana holivudskom “kraljicom vriska”. Više puta je istakla da joj je poznata franšiza, koja obuhvata čak 12 filmova, pomogla ne samo da pokrene karijeru, već i da je održi, a ove godine je svoj dugogodišnji rad u filmskoj industriji krunisala i Oskarom.

Film "Halloween Ends"/Profimedia
 

Nakon 45 godina, najcenjenija horor franšiza svih vremena došla je do svog epskog finala u filmu „Noć veštica - Kraj“. Iako je Džejmi poslednji put odigrala Lori Stroud, nesumnjivo je da će kako njen, tako i lik Majkla Majersa, zauvek ostati zabeleženi zlatnim slovima u svetskoj kinematografiji.

Film "Halloween Ends"/Profimedia
 

Verovao sam da je dovoljan samo jedan film

Džon Karpenter je sada otkrio da se vratio ovom filmu u prvom nastavku, ali ne kao reditelj, jer je tu dužnost preuzeo Rik Rozental, već kao producent i koscenarista, ali da se zbog toga kaje. Naime, on nije želeo da se ova franšiza nastavi, zbog čega je i izabran drugi reditelj za nastavak, ali je kasnije pristao da učestvuje u njegovom nastanku, iako je zažalio.

- Verovao sam da nema više priče nakon originala, ali publika je htela da gleda Majkla Majersa kako se iznova vraća. S druge strane, možda su to bili i producenti koji su želeli više filmova zbog profita.

Profimedia
 

Nikada nije prestao da krivi sebe

Posle prve verzije filma, za koju tvrdi da uopšte nije bila strašna, Karpenter je morao da je doradi, ali nikada nije prestao da krivi sebe što je odlučio da Lori Stroud i Majkl Majers budu brat i sestra.

Reditelj je rekao da je za to kriva noć prepuna alkohola, ali da je morao da uradi nešto da bi studio bio zadovoljan i tu ideju i dan-danas smatra odvratnom.

Foto: Promo/Taramaunt film
 

Snimljeno je ukupno 11 filmova ovog serijala, koje su potpisivali različiti reditelji i koji su imali veći ili manji uspeh kod publike, a Karpenter je učestvovao u poslednja 3 kao izvršni producent i kompozitor, navodi Far Out Magazine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike