Izložba Nikole Radosavljevića "Ubistvo sa predumišljajem" otvorena u Galeriji Doma omladine

23.09.2020

13:28 >> 21:16

0

Kroz prizmu porodičnog doma iščitavaju se uvreženi sociološki obrasci ponašanja i strukturiranja nacije, koristeći dom kao metaforu države, sa svim njen

Izložba Nikole Radosavljevića "Ubistvo sa predumišljajem" otvorena u Galeriji Doma omladine
Copyright Promo/Nikola Radosavljević

Izložba Nikole Radosavljevića “Ubistvo sa predumišljajem” otvorena je sinoć u Galeriji Doma omladine Beograda. Radovi su predstavljeni u formi ambijenta, rekonstruisane sobe u kojoj je proslavljen rođendan, a sastavljeni su od fotografskih predložaka koji se nisu pojavili u albumu, ličnih predmeta iznetih iz stana u kome se proslava dogodila, kao i predmeta aktera koji se nalaze na fotografijama.

Promo/Nikola Radosavljević

– U porodičnom albumu koji se generacijama prenosi iz kuće u kuću jedan događaj ostao je nezabeležen, nakon čega se album više nije popunjavao. Iz nepoznatog razloga, moji roditelji odlučili su da se fotografije sa mog prvog rođendana skladište među dokumentima, a ne da budu reprezentativni deo porodičnog vizuala. Istina je da su se nakon 5. februara 1991. godine u državi dogodile velike stvari, i istorijski prevrati od te godine u mnogome će obeležiti živote mojih ukućana kao što su i deformisali region, samim tim i globalnu politiku – objašnjava autor i dodaje:

– Sa ove tačke danas, razumem zašto majka nije imala vremena, a ni volje da svoje dete zvanično priključi porodici u albumu, svesna da to više nije ona ista porodica u kojoj su rasle moje sestre, kao i da to više nikada neće biti porodica uopšte. U njihovim životima je taj datum ostao kao sećanje na poslednju proslavu i okupljanje, pre nego što će proslave zameniti inflacija, rat i niz dana provedenih u strepnji ko je uopšte preživeo noć. Za moju generaciju to je bilo detinjstvo, stupanje u život, ma kakav god da je, jer druge opcije nije bilo – navodi autor u kataogu izložbe.

Objašnjava da su vremenom svi ovi objekti dobili status memorabilije, i čuvaju se…

– Reflektujući ih kroz prizmu porodičnog doma pokušavam da iščitam ove odluke i njihove odjeke u stvarnosti kako bih potvrdio uvrežene sociološke obrasce ponašanja i strukturiranja nacije, koristeći dom kao metaforu države, sa svim njenim akterima. Ovo je prepisani scenario realnog događaja, koji se bez sumnje ponovio još nekoliko puta od tada, a evidentno će se dogoditi opet. U ovom neformalnom obraćanju javnosti, iznosim iskrenu zabrinutost za događaje odigrane u prošlosti, posebno kada prošlost postane diktatorno nametnuta i bez opcije izbora ispostavljena svakodnevnica… – ističe Radosavljević.

Promo/Nikola Radosavljević

Kroz izložbu se takođe postavlja pitanje uticaja pojedinca na zajedničke istorije.

Nikola Radosavljević, rođen je 1991. godine u Užicu. Osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga, 2015. godine. Doktorirao na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi.

Dobitnik je više od dvadeset različitih nagrada, učestvovao je na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a do sada je organizovao trideset i pet samostalnih izložbi po konkursu i pozivu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike