Srpska muzička scena na MENT festivalu: Nova era za umetnike i profesionalce (FOTO/VIDEO)

06.04.2023

11:00

0

Prvi zvanični i ujedinjeni nastup domaćih profesionalaca na najvećem događaju u ovom delu Evrope

Srpska muzička scena na MENT festivalu: Nova era za umetnike i profesionalce (FOTO/VIDEO)
Džipsi - Copyright Promo/Tina Stariha

Više od stotinu održanih sastanaka muzičkih profesionalaca iz Srbije i četiri nastupa domaćih izvođača u zvaničnom programu festivala, rezultati su prvog zvaničnog i ujedinjenog nastupa srpske muzičke scene na najvećem festivalu i muzičkoj konferenciji u ovom delu Evrope - MENT u Ljubljani, ostvaren kroz program nacionalne platforme Srbija stvara muziku.

Deveto izdanje festivala okupilo je više od 6.000 ljubitelja muzike i 700 eksperata iz muzičke industrije iz ukupno 31 države.

Andraž Fijavž Bačovnik
Bojana Vunturišević

U okviru programa ”Meet the Serbian Music Professionals” učestvovalo je 11 organizacija iz Srbije koji su održali gotovo 110 sastanaka sa predstavnicima iz Estonije, Francuske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Hrvatske itd.

Vodeći domaći festivali u Ljubljani

U okviru ovog koncepta, učestvovali su EXIT Festival, Arsenal Fest, Dom omladine Beograd, Belgrade Beer Fest / SKYMUSIC, Vrigin Music Label & Universal Music, Bassivity digital, SKCNS Fabrika iz Novog Sada, SKC Kragujevac, Kontakt, Charm Music Srbija i Kvaka 22, dok su u ostalim segmentima učestvovali i Glitch records, Krokodil studio, Pop depresija i Kišobran, Radio Beograd 1, Oblakoder magazin, Believe Srbija.

U okviru zvaničnog programa prvi put je održan i prijem u organizaciji Srbija stvara muziku, na kojoj su okupljeni delegati imali priliku da se upoznaju i uvežu sa programom i aktivnostima domaćih organizacija.

Katja Goljat
 

Čak četiri izvođača koji su nastupili u zvaničnom festivalskom programu festivala - Bojana Vunturišević, Džipsi, proto tip i Klotljudi, bez sumnje su izazvali pažnju publike i stručne muzičke javnosti.

U okviru konferencijskog programa delegati iz Srbije učestvovali su na ukupno šest panela koja su se ticala muzičke industrije, izvoza muzike, muzičkih platformi i kanala promocije, novih izvođača ali i novih tokova i trendova u muzici.

Saša Krajnc
 

- Dugoročni benefit ovako udruženog nastupa naše muzičke scene svakako je razvoj muzičkog sektora u Srbiji kroz ostvarivanje nove međunarodne saradnje, razmena iskustava, ali i predstavljanje i umrežavanje talentovanih domaćih umetnika s relevantnim međunarodnim učesnicima u ovoj razvijenoj industriji - agentima, bukerima, organizatorima festivala, lejblovima.

Prekretnica za sve koji se bave muzikom

To je način da podržimo naše profesionalce i talentovane izvođače da se predstave na međunarodnom tržištu, ali i da predstavimo Srbiju u svetlu kreativne i inovativne zemlje” istakla je tom prilikom Ana Ilić, savetnica za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia creates.

- Ovo je nova era u promociji muzike i muzičke industrije iz Srbije i važna je prekretnica za sve nas koji se muzikom profesionalno bavimo. Prvi put imamo jednu ozbiljnu strukturu u podršci za predstavljanje muzičke industrije Srbije i nadamo se da će se ova praksa nastaviti ne samo na MENT-u već i na drugim konferencijama u svetu - izjavio je Nikola Jovanović, jedan od delegata i Vice President Virgin Music Label & Artist Services i Head of Society Relations Universal Music (zapadni Balkan).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike