Stajala je prekrivena prašinom iza vrata dnevne sobe: Kako je pronađena slika vredna skoro milion evra

31.03.2023 | 12:30

Autor: Dejan Ćirić

Porodica vlasnika, koja je želela da ostane anonimna, poseduje ovo delo još od 1900. godine

Copyright Profimedia

Slika Pitera Brojgela Mlađeg, jednog od najpoznatijih flamanskih umetnika iz 17. veka, prodata je na aukciji u Parizu za neverovatnih 780.000 evra.

Slika koju su njeni vlasnici smatrali kopijom i držali je iza vrata dnevne sobe u kući na severu Francuske, stručnjaci nazivaju "izuzetnom", a zbog dimenzija od 184x112 centimetara, važi za jedan od najvećih Brojgelovih radova.

Profimedia
 

Porodica vlasnika, koja je želela da ostane anonimna, poseduje sliku još od 1900. godine i oduvek su je zvali "Brojgelovom", ali su mislili da je kopija.

Retko je pronaći Brojgela kako visi u dnevnoj sobi

Međutim, kada su pozvali procenitelja Maloa de Lukasa iz aukcijske kuće "Daguerre Val de Loire" radi ostalih slika u njihovoj staroj kući, on je došao do iznenađujućeg otkrića. Slika je bila potpuno neupadljiva, jer je bila prekrivena prašinom i stajala iza vrata sobe.

- Stigao sam u malu dnevnu sobu koja nije bila dobro osvijetljena. Počeo sam da procenjujem i okretao se iza vrata, videle su se dve trećine ove slike. I tada sam je zapravo otkrio. Ovo je najveći trenutak moje karijere. Ali, naravno da sam bio oprezan jer je prilično retko pronaći Brojgela kako visi u dnevnoj sobi – izjavio je Lukas.

Profimedia
 

Pakleni Brojgel

Veruje se da je nastala između 1615. i 1617. godine i prikazuje gužvu u kancelariji seoskog advokata. Poznata je pod nazivom "Plaćanje godišnjih poreza", "Plaćanje desetine" i "Kancelarija poreznika".

Piter Brojgel Mlađi bio je najstariji sin poznatog oca Pitera Brojgela Starijeg, jednog od najvećih umetnika flamanske renesanse.

Stekao je slavu živopisnim prikazima života na selu, a poznat je i kao "pakleni Brojgel" zbog fantastičnih prikaza pakla i grotesknih scena.

Ovu sliku kupio je anonimni kupac iz Švajcarske, prenosi mreža ABC.

Bonus video: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam