Humanitarna izložba "Svetlopisi za Siriju" otvorena u Beogradu: Umetnici za narod koji treba da okonča svoju bol (FOTO)

10.03.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Radovi se mogu donirati do 21. marta

Humanitarna izložba "Svetlopisi za Siriju" otvorena u Beogradu: Umetnici za narod koji treba da okonča svoju bol (FOTO)
Izložba "Svetlopisi za Siriju" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Humanitarna prodajna izložba "Svetlopisi za Siriju" otvorena je u Galeriji Progres sa ciljem da pomogne oporavak sirijskog naroda od posledica zemljotresa.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Izložbu je otvorio sirijski ambasador Basim Džaman Aga koji je zahvalio "prijateljskom srpskom narodu" za ljubav i solidarnost koju je uputio Siriji i njenom narodu tokom teških dana kroz koje prolaze.

Želja da se pomogne kroz umetnost

- Nisu štedeli na pružanju humanitarne pomoći narodu koji treba da odahne i okonča svoju bol - naglasio je Džaman Aga u obraćanju zvanicama.

Aga je dodao da će prihod od dobrotvorne akcije biti namenjen onima koji su pogođeni razornim zemljotresom.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Predsednik žirija izložbe, istoričar umetnosti Oliver Tomić je rekao da je novija istorija vrlo burna i teška za Siriju i Srbiju, koje mogu dobro da se razumeju kao dve multikulturalne i multikonfesionalne zemlje.

- Jezik umetnost je jezik koji svi razumeju. Izložba je nastala iz želje da kroz lepotu i stvaralaštvo učinimo nešto za ljude koji uprkos geografskoj udaljenosti osećamo bliskima - rekao je Tomić.

Postavka se menja iz dana u dan

Autorka projekta "Svetlopisi za Siriju" Ljiljana Nestorović je rekla da se za učešće na prodajnoj izložbi do sada javilo više od 40 umetnika iz Srbije i regiona i dodala da očekuje da će se umetnici tek javljati "jer je izložba postavljena kao kaleidoskop", odnosno menja postavku iz dana u dan i mesto prodatih slika biće popunjavano novim radovima.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Prema njenim rečima, umetnici mogu donirati radove do 21. marta, a u Galeriji Progres je postavljen i štand Abasade Sirije preko kojeg građani mogu direktno da uplate pomoć. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike