Vasil Hadžimanov i Oleg Kirejev sviraju nešto sasvim novo: Rusko-srpski džez pred beogradskom publikom (FOTO)

19.02.2023

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Odabrali su svoja omiljena autorska dela koja će predstaviti publici

Vasil Hadžimanov i Oleg Kirejev sviraju nešto sasvim novo: Rusko-srpski džez pred beogradskom publikom (FOTO)
Vasil Hadžimanov i Oleg Kirejev - Copyright Promo/BitefArtCafe

Najveći etno džez pijanista Srbije, Vasil Hadžimanov i najveći etno džez saksofonista Rusije, Oleg Kirejev, nastupiće zajedno 23. februara na sceni kluba BitefArtCafe u Beogradu, gde će izvesti džez kompozicije u neponovljivim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom.

Promo/BitefArtCafe
 

Oni su odabrali svoja omiljena autorska dela koja će najbolje pokazati njihov talenat. Zajedno su istražili spoj tradicionalne muzike i popularnih pesama, a kao rezultat toga nastao je potpuno novi projekat rusko-srpskog džeza koji će predstaviti publici na koncertu

Tradicionalni kolorit u džez klasiku

Sve što volite u stvaralaštvu Vasila Hadžimanova, sve što je vredno pažnje, doneće novi zvuk saksofona ruskog muzičara. Svestrano, harizmatično i na potpuno nov način. Sa svoje strane, Vasil će uneti nove boje i balkanski ritam u kompozicije koje je napisao Oleg Kirejev. Više tradicionalnog kolorita u džez klasiku.

Revolucionarni ruski muzičar

Kirejev je postao poznat još 1984. godine, a smatraju ga pionirom etno-džeza u Rusiji. Njegov album „The Meeting“ dospeo je na listu Top 100 albuma na radio-stanicama u Americi. Na čuvenom Birmingemskom džez festivalu, koji se održava u Velikoj Britaniji, nazvan je revolucionarnim ruskim muzičarem.

Oleg Kirejev/Promo
 

Njegov bend „Orlan“ nastupio je 2016. na festivalu „Nišvil“ pred nekoliko desetina hiljada ljudi. U 2021. godini Oleg je, uz podršku kuće Metropolis Music, objavio novo izdanje „Jazz Classic“, prvi džez projekat objavljen za srpsku muzičku kuću koji su zajednički snimili srpski džezeri i ruski muzičar.

Jedan od najboljih muzičara regiona

Vasil Hadžimanov je prepoznatljivo ime na našem muzičkom nebu. Iako potiče iz muzičke porodice, svoju slavu je stekao zahvaljujući sopstvenom vrhunskom kvalitetu. Školovao se na Berkliju, najpriznatijem muzičkom univerzitetu na svetu smeštenom u Bostonu.

Vasil Hadžimanov Promo/Predrag Ilić
 

Nedugo po završetku studija vratio se u Srbiju gde je kao solista i član VHBand-a, ali i sarađajući sa drugim sastavima zaslužio zvanje jednog od najboljih muzičara regiona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike